Освен това те повишават имунната устойчивост, стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб, жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудните и задръжните процеси в централната нервна система и др. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.
При пълна липса на даден витамин в храната настъпва състояние, наричано авитаминоза - то е опасно за здравето и води със себе си сериозни усложнения. В България авитаминозите са рядко срещано явление и се срещат само при общо недоимъчно хранене. Хиповитаминозата е състояние, в което организмът изпада при недостътатчно количество на един или повече витамини в храната. Тя е по-честа при хронични инфекциозни болести, когато потребността от витамини е общо увеличена, и при нарушения в чревната резорбция.
Витамините се разделят на две големи групи: мастно- и водно разтворими. Към мастно разтворимите спадат витамини A, D, E, K и F, а към водно разтворимите - витамин C, витамините от групата B [B1 (тиамин), B2(рибофлавин), В6 (пиридоксин), B12 (цианкобаламин) и др.], PР (никотинамид), пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина, холин и др., като ще разгледаме само основните витамини - представители на тези две групи. Информация за витамините: Витамин В4 - Аденин; витамин В13 - Оротинова киселина; витамин В15 - Пангамова киселина; витамин В17 - Амигдалин; витамин Bh - инозитол; витамин Вt - L-карнитин; витамин Bx - Парааминобензоена киселина; витамин L–Антранилова киселина; витамин N - Алфа-липоична киселина; витамин P1 - Рутин и витамин Q - Убиквинон (коензим 10) ще получите от други наши публикации.
Какво друго мога да науча за водно-разтворимите витамини?
Какво друго мога да науча за мастно-разтворимите витамини?