Необходими продукти
- 200 мл. мляко 2% масленост
- 100 мл сметана с 50% масленост
- 30 гр. краве масло
- 35 гр. неовкусен протеинов концентрат (95% белтък)
- 1 бр. яйчен жълтък
- 6 бр. яйчен белтък
- 30 гр. фруктоза
- 30 гр. сурови бадемови ядки
- 1 с.л. какао
Приготовление
Жълтъкът и маслото разбиите на крем на водна баня, след което добавете фруктозата и продължете да пасирате до разтваряне на захарните кристали. В сметаната прибавете млякото, белтъците, какаото и пасирайте като постепенно добавяте от протеновия концентрат. Смесете маслената смес със млечната и разбийте, прибавяйки счуканите на прах бадемови ядки до получаване на равномерен крем (около 3 мин. пасиране). След това, поставете така приготвения крем дълбоко във фризер. Извадете след 1 час (преди сместа да е съвсем замръзнала) и пазирайте отново. Повторете процедурата още веднъж след 1 час, след което оставете сладоледа да замръзне, преди консумация.
Коментари и съвети
Ястието има умерено до високо съдържание на мазнини и белтък и ниско съдържание на въглехидрати. Белтъкът е от смесен произход, съдържа мазни и се поднася с температура под 0 градуса целзии, което обуславя по-бавното смилане на ястието. Може да се консумира по всяко време на деня (освен на закуска) от атлети с бърз тип метаболизъм и през първата половина на деня при атлети с умерен и бавен тип метаболизъм в зависимост от консумираното количество.
Време за приготвяне |
Порция |
Белтъчини |
Въглехидрати |
Мазнини |
Калории |
15 минути |
630 гр. |
75 гр. |
103 гр. |
45 гр. |
1407 ккал |
Горепосочените стойности са за цялата порция. |