SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

GSM-Review / Nokia

17 Септември 06, 15:08 / Автор: CELERATOR
Ревю на Nokia N80


Това ревю достигна до Вас с любезното съдействие на All4smartphone.com

Веднага след обявяването му, обсъждането се разгоря с нова сила по специализираните форуми, като се наблягаше на това, че смартфона ще е "хит". Действително, поне на хартия, N80 е най-функционалния към момента (екран, Wi-Fi, поддръжка на UPnP, 3 Мpix камера). Нека да разгледаме трезво продукта и да оценим неговия потенциал.

И така, какво предизвика кратък интерес:
- N80 е слайдер
- Първият телефон на Nokia с 3 Мpix камера; именно камерата обяснява огромния интерес към Nokia N80. Потребителите очакват, че тя ще е по-добра от тази на N90, при по приемливи размери и тегло
- Най-добрият екран сред смартфоните
- Платформа S60 версия 3 FP1
- Поддръжка на Wi-Fi
- Поддръжка на сравнително новия стандарт UPnP

pic007.jpg

Ще бъде ли хит този моделω По-скоро да. За съжаление еднозначен отговор не може да бъде даден в момента. Тестваният телефон е с доста недостатъци: луфтове по корпуса, операционната система S60 е без FP1, софтуерът му е много бавен, сериозни проблеми с камерата (включително и ниско качеството на снимките), слабата батерия, нестабилната работа на Wi-Fi-то и т.н. Едва когато в нашите ръце попадне напълно работеща търговска бройка ще можем да публикуваме пълноценно ревю, където ще бъдат запълнени всички бели петна. Въпреки това и сега можем да направим някои предварителни изводи.

pic010.jpg

Взет в ръце, телефонът не изглежда голям, ако се сравнява с останалите смартфони, неговите размери са приемливи, той е по-малък от Nokia 6680. Ако го сравняваме със слайдер, обаче, N80 изглежда доста голям. Неговите размери са - 95.5x50x23.5 мм, като при това корпуса се удебелява до 26 мм там, където е разположена камерата - това е доста негативен момент, доколкото потребителите вече свикнаха на по-тънки телефони. По това как цялостно се усеща в ръката, смартфонът напомня на Nokia 7650, въпреки че той е по-голям. N80 тежи - 134 г, но може удобно да се пренася практически на всякъде, било то в джоб на риза или сако или в дънките.

pic002.jpg

pic003.jpg

Дизайнът може да бъде определен като строг, без излишни неща, простотата (в добрия смисъл на думата) е поставена на първо място. Като цяло, може да се охарактеризира и като делова и класическа визия. В дизайна е трудно да се угоди на всички, някой ще бъде във възторг, на друг повече му харесват закръглените форми на Samsung D500/D600.

pic005.jpg

Всички действия с телефона, освен въвеждането на текст или избирането на номер, могат да се извършат без той да се отваря. Под екрана е разположен 5 позиционен джойстик. Около него са разположени два софт бутона и зелената и червена слушалка.

pic009.jpg

N80 се отваря с една ръка. Движението е плавно, но няма механизъм за автоматично до-отваряне. Синята подсветка на клавиатурата се вижда добре на тъмно, специалният свето сензор я регулира автоматично, включва и я изключва при необходимост.

pic004.jpg

Над eкранa e разположена CIF-камерата, тя е предназначена за видео-разговори. На задната страна са камерата и отсека за батерията. IrDA порта и бутона за включване се намират от горе.

Мемори карта
Прикрития с пластмасова тапа слот за miniSD карти е разположен от лявата страна. Nokia постепенно почва да преминава на карти от този формат и да го използва във всичките си продукти. Максимално допустимия размер на miniSD карти е 2 GB. Има възможност да се сменя мемори картата без да се изключва телефона, но при отварянето на слота всички работещи програми се затварят.

pic008.jpg

Мултимедия
Качеството на възпроизвеждане на mp3 плеъра и радиото са аналогични на тези при Nokia N70, няма промени. В комплекта на телефона трябва да има и преходник, с чиято помощ да можете да включите свойте любими слушалки, без да се ограничавате с тези от комплекта. Най-интересният момент тук е включването към компютъра по USB. Възможни са три режима - може един от тях да се зададе в настройките или да се избира при всяко включване към компютъра: - Mass storage - картата с памет се разпознава като преносима памет, без да се необходими допълнителни драйвери
- PS Suite - стандартен режим
- Picture Bridge - директно включване към принтер който поддържа съответния стандарт
Тези функции се очакват да станат стандартни за всички смартфони на компанията.

pic014.jpg

Екран
Екранът за момента, е може би най-добрия сред аналогичните на пазара. Резолюцията му е 352х416 точки, изобразява до 262 хиляди цвята. Изображението се вижда добре под ъгъл, цветовете не се променят. Добро поведение на слънце, информацията се чете без проблем. Има 5 нива на подсветка. Неговите относително малки размери - 34 x 41 мм (диагонал 2.1") - са единствения недостатък на екрана, за смартфони без сензорен екран, стандарта е 2.2".

Батерия
Батерията BL-5B с капацитет от 820 mAh определено е слабото място на телефона и е същата както и при Nokia N90. Дори да се ползва предимно като телефон (40 минути в московската мрежа на Мегафон, един час слушане на mp3, 20 минути работа с програмите), телефона едва издържа ден. Да не говорим, колко бързо се изтощава батерията при използването на Wi-Fi. Трябва да се подготвим за факта, че телефона ще трябва да се зарежда всеки ден.

Bluetooth и WiFi
За наличието на Bluetooth може и да не говорим - той вече е стандарт. В случая той е 1.2, поддържа следните профили: Basic Printing Profile, Generic Access Profile, Serial Port Profile, Dial-up Networking Profile, Headset Profile, Handsfree Profile, Generic Object Exchange Profile, Object Push Profile, File Transfer Profile, Basic Imaging Profile, SIM Access profile и Human Interface Device Profile. Може да се съчетаят няколко връзки едновременно. Недостатък е липсата на поддръжка на A2DP (Bluetooth стерео).
Телефонът има и Wi - Fi ( IEEE 802.11 g ) с всчки стандарти за сигурност ( WEP , WPA , WPA 2). В комплекта е включена програмата Home Media Server за връзване, чрез домашната Wi - Fi мрежа към компютъра.

pic006.jpg

Камера
Камерата не е защитена по никакъв начин, на нея лесно може да се остави отпечатък от пръст. Настройките на камерата, традиционно за Nokia, имат доста възможности. Достъпни са четири различни резолюции:
- 3 М - Large (2048x1536 точки)
- 2 M - Med
- 1.3 M - Small
- 0.5 M - Email
- 0.3 M - MMS
Ръчно може да се премине в режим макро. Много хора възлагаха големи надежди на камерата, на нейното качество. Десйтвително номиналната резолюция на снимките нарастна, но качеството отстъпва не само от Nokia N90, но и от Nokia N70 (изобразяването на цветовете, изсветляването на контрастните области). Да се надяваме, че разработчиците просто не са могли да доизпипат софтуера за камерата. Във всеки случай, от тази камера не трябва да се очакват чудеса: няма автофокус, светкавицата е безполезна. Компанията съзнателно избягва конкуренцията с другия модел от серията, който не е представен (може би N95). Там възможностите на камерата ше бъдат максимални.
Видео може да се снима в три формата -
High (MP4), Normal (3gpp), Low (3gpp). Качеството на заснетото видео, забелижимо е по-лошо от това при Nokia N90.

Предварителни изводи
Към момента това е най-функционалния смартфон на пазара. Въпреки това, нека се върнем още веднъж към списъка с нововъведения и да видим кое как е: - Камера 3 Mpix - няма автофокус, безполезна светкавица. Качеството на снимките не е най-доброто. Преимуществото и е единствено в увеличеното количество пиксели и допълнителния макро режим.
- Поддръжка на Wi-Fi, нов екран с висока резолюция. Това ще стане стандарт за смартфоните на Nokia през 2006-та, но за момента е нещо ново
- UPnP - стандарта е началото на своя път, за момента присътвието му е интересно само от теоритична гледна точка.
- S60 трета версия. От една страна - нови възможности, от друга страна - работещи програми за тази модификация все още няма (всички приложения трябва да се прекомпилират и пренапишат). Ситуацията ще се оправи към средата на годината.

Получава се така, че много скоро ще видим други, не отстъпващи по нищо, устройства от Nokia. А ситуацията с програмите ще принуди най-активните потребители да отложат покупката с поне половин година, а по това време флагман вече ще бъде съвсем друг модел. Като цяло трябва да изчакаме появата на финалната версия преди да произнесем крайната присъда. Очаква се телефона да се появи на пазара през февруари на цени от около 500-550 евро.

Подробни технически характеристики на модела

Всички модели на компанията

Прочети цялото ревю тук


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0328