SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

GSM-Review / Nokia

17 Септември 06, 15:06 / Автор: CELERATOR
Ревю на Qtek 8310

Това ревю стигна до Вас с любезното съдействие на All4smartphone.com

Нека изброя някои от неговите особености: смартфон, оборудван с последната версия на Windows Mobile OS, поддръжка на Wi-Fi и EDGE, фин екран с резолюция 240х320 пиксела, размер и тегло сравними с тези, на стандартните телефони. Всичко това е Qtek 8310 - един от най-добрите смартфони на пазара в момента. Още повече, той излезе на пазара при атрактивна цена.

Главни особености::
- Малки размери и тегло
- Wi-Fi
- Чудесен екран
- Лесна синхронизация
- Бърз телефонен указател
- Добър email клиент и интернет браузър
- добра цена

Основни недостатъци:
- Няма 3G
- Закъснели реакции в някои случаи
- Мемори картата е разположена под батерията
- Няма гласово записване
- Сравнително ограничена памет
- Малко видими иновации в новата версия на операционна система
- Ниско качество на камерата

Нека започна ревюто по начин, подобен на този на Qtek 9100 преди няколко седмици. Днес държа друго устройство, произведено от Тайванската НТС - компания, чиито продукти могат да се намерят под различни имена по целия свят. Qtek 8310 е нейн главен продукт, тъй като производителят използва собствената си търговска марка. Същото устройство, само че с различен външен вид и под друго име и марка се продава и от много други компании като някои от тях са i-mate SP5 и O2 XDA Orion. Сред професионалистите това устройство е известно като HTC Tornado, което всъщност е производствен код.

qtek_8310_09.jpg
Qtek 8310: доста обикновен телефон на пръв поглед

Какво може да прави Qtek 8310ω
Qtek 8310 е смартфон или с други думи, устройство, базирано на мобилен телефон, който се отличава с операционна система и функции на Pocket PC. Qtek 8310 работи с Windows Mobile, версия 5.0.
Устройството е предназначено предимно за работа. Няма сериозна причина да си купите Qtek 8310 или подобен тип смартфон, освен ако имате нужда да организирате времето си или имате стотици контакти , или ви трябва постоянен достъп до интернет. Така че, ако сте заинтересуван в поне една от горните опции, тогава вземете под сериозно внимание Qtek 8310.
Поради функционалното си оборудване, Qtek 8310 се изкачи до върха на нашата класация, която използва специален сравнителен метод и е организирана във възходящ ред от най-добър надолу. Qtek 8310 изпревари повече от 200 мобилни телефона. В това отношение, беше истинска изненада да открием, че Qtek 8310 е излязъл на пазара на цена, близка до 400 евро.

Сносен външен вид
Qtek 8310 е класически телефон по отношение на конструкция. Въпреки, че е "смарт', размерите му са съизмерими с тези, на обикновените мобилни телефони. Заради големината (108 х 46 х 18 мм) и теглото си (106 гр), телефонът може да се окачестви като "малък и средно-тежък телефон". Всъщност, до този момент на пазара няма друг толкова малък и лек телефон. Погледнете размерите и теглото на някои популярни модели за сравнение:
- Nokia 6230i: 103 x 44 x 20 мм, 99 гр
- Sony Ericsson K750: 100 x 46 x 21 мм, 99 гр
- Nokia N70: 109 x 53 x 24 мм, 126 гр
- Sony Ericsson P910: 115 x 58 x 26 мм, 155 гр

qtek_8310_03.jpg

Наистина е малък

Дизайнът е сносен. Липсва му всякаква екстравагантност. Дори бих го определил като скучен. Предният панел е разделен на две части - екрана от една страна и клавиатурата от друга. Цялата горна част на предния капак е черна. По-светли контури са единствените елементи, които съживяват общия вид на устройството. И екрана и черната част са доста лъскави, в резултат на което всеки отпечатък от пръст е видим. Клавиатурата е матирана.

qtek_8310_30.jpg

qtek_8310_29.jpg


Сравнение с Nokia N70

Устройството изглежда по-интересно, погледнато отстрани или отзад. Задните ръбове са заоблени и по този начин позволяват удобен захват. Въпреки че капаците са пластмасови, задните имат мек бронзов оттенък и са наистина приятни на пипане. За да направи задната част да изглежда по-малко еднообразна, производителят я е декорирал с черен панел, където се намира камерата. Телефонът има чудесна конструкция: солидна и никоя от частите не издава скърцащи звуци. Въпреки че някои клавиши поизскърцваха в началото, след време това утихна.

Един от на-добрите екрани в цял свят
Похвално е, че производителите на мобилни телефони започнаха да внедряват екрани с QVGA резолюция в моделите от най-горните класове. т.е. 240 х 320 пиксела. Тази висока резолюция дълго време беше използвана само в покет РС-тата. Сега се прилага и при доста по-малка площ, в резултат на което се получава изключително фин образ.

Qtek 8310 показва само 65,000 цвята. Може да не изглежда достатъчно, предвид факта, че конкурентните модели мога да показват 262,000 цвята, но на практика разликата не се забелязва, дори и да сравнявате двата екрана, поставени един до друг. Важна тук е резолюцията. Екранът на Qtek 8310 е голям 34 х 55 мм, активна TFT матрица.
Екранът е много добър. Ярък и ясно видим от всеки ъгъл. Известно количество енергия е можело да бъде спестено, ако можеше да се наглася нивото на яркост, но това не е било направено. Вместо това, можете да нагласите времето, за което да угасне осветлението или да се изключи екрана нацяло.

qtek_8310_05.jpg

Екранът е наистина висококачествен и събира доста информация. Ако се върнем към екран с резолюция 176 х 220 пиксела, след като вече сме работили с Qtek 8310, той ще ни се стори груб и мътен. Високата резолюция не забавя скоростта на приложенията на Qtek 8310. По-надолу ще говорим за известни забавяния, които се дължат на операционната система, а не на самия екран. Клавиатурата е разделена на три части. Точно под екрана се вижда ред от четири функционални клавиша. Отне ми известно време преди да свикна с техните размери, тъй като са доста малки, но вече им свикнах. Тези клавиши са полирани, както и екрана и черната повърхност около него.

q.jpg
Разположение на клавиатурата * тънки бутони под екрана

За контраст функционалната секция и клавишите за набиране са леко кафеникави. Не мога да не споделя с вас моето усещане: когато докосна с този материал в нокът, потрепервам. Звукът е подобен на този, който издава флумастер, когато се движи по хартията. Освен това, клавишите са чудесни, солидни и точни, реагират меко, съпроводени с тих звук. Функционалните клавиши се намират не само в тесния ред под екрана, но също и около джойстика. Последният е заобиколен от червената и зелената слушалка и от два други клавиша за бърз достъп до указателя и до съобщенията. За съжаление, тяхната функция не може да се сменя директно от главното меню. Вместо това Windows Mobile осигурява различни трикове за да си решите проблема. Указателят няма нужда от допълнителни средства, защото си работи бързо и безпроблемно.
Джойстикът също е добър. Въпреки че вместо него бих предпочел клавиш с четири управляващи позиции, джойстикът е точен и лесен за управление. Натискане на джойстика потвърждава избора на потребителя. Що се отнася до клавишите с числата, те са достатъчно удобни.

qtek_8310_36.jpg


предимството на джойстика - не е необходимо много място за него

Осветлението на клавиатурата е в бяло и е достатъчно равномерно. Натискане и задържане на червения бутон заключва клавиатурата. Ако натиснете случаен клавиш, когато клавиатура е заключена, екранат светва, показвайки огромен часовник и датата. Наистина удобно.

Още веднъж
Има няколко слота над екрана. Говорителят е скрит под външните индикационни диоди, зад средния слот. Диодите мигат, когато телефонът е свързан в GSM мрежа, когато е в Wi-Fi или блутут режим, когато се зарежда, и т.н. бутонът за изключване се намира отгоре. Когато го натиснете за кратко, на екрана излиза контекст менюто със съответните профили. В това меню може да се намери опция за заключване на целия смартфон, както и режим "в самолет". Инфра-червеният порт се намира в съседство на бутона за изключване.

qtek_8310_19.jpg


Инфра-червен порт и бутон за изключване на телефона

Потенциометърният ключ (в случая това са два продълговати бутони) се намира отляво , управлява звука на слушалките и намаля силата на звънене. Кратко натискане на бутона, разположен над него отваря програмата Comm Manager, която бързо включва/изключва предаващите модули: GSM модула, Bluetooth и Wi-Fi и високоговорител. Натискане и задържане на същия бутон стартира диктофона. Бутонът отдясно на телефона управлява камерата. За съжаление, снимките, правени в режим "landscape" на екрана се показват хоризонтално. Което е по-лошо, разположението на бутона на камерата изисква използването на лявата ви ръка и поради тази причина е доста неудобен и освен това е доста твърд и труден за натискане. Точно до обектива на камерата на задната част на телефона се намира малко огледалце за правене на автопортрети. Малко по-надолу ще намерите гумено капаче, което покрива конектора за външна антена. miniUSB system конекторът, чрез които може също и да зареждате Qtek 8310 от компютъра, се намира в долната част на устройството. До него е 2.5мм вход за жака на слушалките. Задният капак е лесен за отваряне * конектори на долната част * ухо за връзка за ръка. Qtek 8310 се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет 1150 mAh. Според официалната информация, подадена от производителя, този смартфон има stand-by до 250 часа и 5 часа разговори. Както обикновено, не очаквайте да ви дам точни данни за живота на батерията, тъй като това е субективно и зависи изцяло на начина, по който телефонът се използва (различни потребители по целия свят казват, че става въпрос за около 3 дена). Личните ми тестове, без особено използване на мултимедийните функции , блутут или wi-fi показват издържливост от около 2-3 дни с по 40-50 мин разговори на ден. Qtek 8310 се зарежда за около 3 часа. Мястото под батерията е отредено за SIM картата и (за съжаление) за miniSD мемори картата. Поради тази причина е необходимо да се изключва телефона всеки път, когато се налага да се сменя мемори картата. Колко жалко, налиω Освен това, няма мемори карта в оригиналния комплект.

Няма достатъчно памет
По време на инсталацията Qtek 8310 с гордост разкрива силата на своето оборудване. Така разбирате, че има Texas Instruments OMAP850 процесор, работещ на 195 MHz. Разгадаването на системата за разпределение на памет ми отне доста време. Трудността се крие във факта, че паметта в този смартфон се обработва по малко по-различен начин от този, при Windows Mobile за Pocket PC. В Qtek 8310 паметта за програми и тази за данни са фиксирани в отношение 45:18МВ, т.е. общо 64 МВ. Както може да забележите, паметта за данни е прекалено малко. Това налага покупката на нова карта. Въпреки че според официални източници, за RAM са отредени 64МВ, на практика те са доста по-малко. Когато затворите всички програми, това което ви остава е не повече от 24МВ. С други думи, само операционната система използва около 2/3 от цялата вътрешна памет.
Разликата между Windows Mobile 5.0 и неговата по-стара версия не се забелязва на пръв поглед. Главният екран на новата версия предлага активен десктоп с важна информация и опции:
- иконите на последно използваните програми за по-бързо стартиране
- име на оператора, часовник и дата
- пропуснати обаждания
- предстоящи събития от календара
- активни тонове на звънене
- броя имейли във всеки имейл акаунт

Всички елементи са активни. Натискане на "event section" Ви в въвежда в календара. Изключение от правилото е редът, където са показани часовникът и името на оператора. Щеше да е удобно, ако алармата можеше също да се отваря оттук. Последната е все още скрита надълбоко в менюто. Освен това, списъкът на главното меню може да се променя. Windows Mobile има няколко фабрично заложени графични теми, но може също да изглежда по съвсем различен начин, тъй като главният екран е дефиниран в XML файл.

qtek_8310_09.gifqtek_8310_11.gif
Скриншоти на основния екран

В долния ред има два реда "soft" бутони за функциите, избирани от тесните бутони под екрана. Най-отгоре на екрана има ред със статус-иконите.
Windows Mobile 5.0 идва с ново меню. Още веднъж, това е списък от няколко страници, който не може да се размества (освен ако не искате да си поиграете с регистрите). За разлика от старата версия, списъкът не е текстов, а от 3 х 3 икони. Клавишите могат да бъдат за бързо избиране. Още повече, на всяка икона може да бъде отреждан shortcut ( до 99 възможности), както и гласов етикет.
Списъкът на второ ниво е текстов. Буквите, разположени в началото на всеки ред са подредени в азбучен ред. Въпреки това, не успях да разбера смисъла, тъй като те не могат да се използват като shortcuts. Работната скорост на Qtek 8310 не е никак лоша. Накратко казано, реагира на момента, но все пак всяко правило си има изключения: първото се отнася до състоянието след стартиране на устройството. Самото стартиране протича сравнително бързо, но зареждането на приложенията е изключително бавно. Същият проблем се появява, когато програмите са стартират за първи път. Частта със съобщенията е особено проблематична, тъй като докато се задейства минават 6 дълги секунди. Все пак, от гледна точка на потребителя, всички гореспоменати недостатъци могат да се считат за незначителни, защото веднъж заредени нацяло в паметта, програмите остават там. За жалост, от време на време 5.0 версията на Windows Mobile, подобно на предшествениците си, има склонността да забавя без причина.
Опитах различни приложения, които са били създадени за по-стари версии на Windows Mobile. При Qtek 8310 те всички си работеха безпроблемно, въпреки това не мога да гарантирам, че всички програми, които решите да използвате с този смартфон, ще работят така.

Свързване и данни
Qtek 8310 поддържа всички 4 GSM честоти. Предлага GPRS и EDGE, и двата от които са Class 10. Телефонът няма 3G.
Смартфонът се свързва с компютър чрез USB кабел. Въпреки че това е най-бързия начин на връзка, която предлага Qtek 8310, стандартният USB 1.1 вече е бил надминат. Безжичната връзка се осигурява от ифрачервен порт и блутут. Всъщност, работата с блутут в Windows Mobile среда е все още някак си сложна в сравнение с другите конвенционални телефони и Symbian-базираните такива. Все пак, установяване на интернет връзка с Qtek 8310 през USB кабел или инфрапорта също не е задача за начинаещи.
Поддръжката на Wi-Fi 802.11b стандарта е доста интересна тъй като е истинска премиера в света на мобилните телефони (с изключение на комуникаторите).
И така, за какво се използва Wi-Fi в един мобилен телефонω Осигурява достъп до Мрежата и други интернет услуги. Всеки път, когато Qtek 8310 засече нова Wi-Fi, ви пита дали искате да установите връзка (това може да се деактивира при желание от потребителя). Поддържа всички стандартни системи за сигурност. Въпреки че Wi-Fi се слави със способността си да консумира доста енергия, в този конкретен случай не изглежда да има такова въздействие върху живота на батерията, вероятно заради управлението му съгласно необходимостта на системата. След известен, предварително зададен период от време, телефонът изключва автоматично и не се стартира преди да е бил получен нов 'request'. Периодът на изчакване преди да се изключи автоматично Wi-Fi също може да се настройва.
Поддръжката на Wi-Fi е изключително важна за смартфоните и аз определено бих искал да я имам в следващия си телефон.
А Skype работи лиω За момента има само една версия за Pocket PC със сензорен екран. Прехвърлянето на тази функция в смартфон след леки модификации не е проблем, но след като веднъж е вече направено, програмата изисква да се управлява от стилус. С други думи, има прекалено ,много препятствия да се преодолеят, така че в крайна сметка реших, че Skype не си струва усилието.

Данните от телефона се синхронизират с PC с помощта на приложение, наречено ActiveSync. Qtek 8310 се синхронизира предимно с Microsoft Outlook, но избрани неща (файлове и др.) също могат да се прехвърлят. Връзката с кабел е доста бърза, но някак си по-бавна в сравнение с по-старата версия на ActiveSync, която се справя със системата по по-различен начин. Тъй като софтуерът комуникира със софтуер на Microsoft по време на синхронизацията, Qtek 8310 използва всички подробни опции на по-големия Outlook, които иначе се пропускат от всички производители на телефони без изключение.

Повиквания
Звукът при повикване е добър, въпреки че аз лично го намирам за леко остър. Той става обаче особено приятен, когато се активира вграденото handsfree. По време на разговор на екрана се появяват съответният телефонен номер и продължителността на разговора. Можете да намалявате звука, оставите отсрещния на изчакване или да влизате в менюто с приложенията. За съжаление, телефонът не позволява да се прави гласов запис, тъй като съответният клавиш не е активен по време на разговор.
Списъкът с обажданията е същия, както и при останалите телефони. Отделните разговори са показани в колона и са придружени от икона. В случай, че е необходимо, може да се активира филтъра за обаждания от групата или само пропуснати обаждания. Обажданията не се натрупват, така че пропуснатите такива се показват дори и да идват от един и същ номер. Всички входящи повиквания се маркират на екрана въз основа на името и компанията на повикващия, неговия телефонен номер, вида на обаждането (пояснения като "мобилен телефон" например) и малка снимка. Разбира се, тези данни излизат само в случай, че информацията е била въведена в телефонния указател. Изходящите обаждания действат по подобен начин, различавайки се единствено по графичната среда. Все пак има нещо странно, което да се отбележи: когато отсрещният приключи разговора, Qtek 8310 реагира със закъснение от няколко секунди, сякаш разговорът все още продължава. За щастие, това не се случва при входящи повиквания.

Най-добрият телефонен указател в мобилен телефон
Телефонният указател на Windows Mobile смартфоните е изящен. Търсенето е улеснено от система, чиито функции наподобяват тези на Т9. Трябва просто да започнете да пишете името на търсения контакт, натискайки всеки бутон по веднъж. Телефонът веднага започва да филтрира указателя: търси по първо и последно име, дори преминава през списъка с обаждания. Търсенето е светкавично бързо. Що се отнася до работата на указателя, той остава всички Windows Mobile OS конкуренти далеч зад себе си.
Паметта на телефонния указател е обща с тази на телефона и не е ограничена от броя на запаметените контакти. Всеки контакт може да се побере в до 55 полета, в това число и поле за информация за асистента на дадения човек (все пак се предполага че това е бизнес телефон и повечето от фирмените контакти са на хора с асистенти, нещо което не е характерно за България). На всяко име могат да бъдат задавани отделна мелодия и снимка, която се показва като малка икона при повикване (за съжаление не на цял екран). Контактите могат да бъдат пращани през инфра-червен порт или блутут, но не и чрез sms. Qtek 8310 поддържа гласово набиране. Настройката на звънене на Qtek 8310 е разделена на настройка за профили и звукова настройка. При последната, можете да изберете предпочитания тон на звънене (например комбинация от вибрация и мелодия) и желаната сила на звънене. Може да избирате определени тонове на звънене, които могат да бъдат от различен файл-формат, включително MP3 (един съвет: запаметявайте ги в папка \Application Data\Sounds или в My Documents на мемори картата). Телефонът позволява нагласяването на специални мелодии за следните: аларма, sms, бързи съобщения, алармиране от SIM Toolkit и т.н. Профилите за звънене не поддържат филтриране на обажданията.

Съобщения
Ако приложението, което покрива всички видове съобщения, не е заредено в паметта, често отнема няколко секунди за да се стартира. Индивидуалните акаунти са организирани в хоризонтален списък: SMS, MMS, Outlook съобщения, email акаунти за POP3/IMAP4 връзка. Дизайнът на тази секция е всичко друго, но не и привлекателен.
Редакторът на SMS е доста опростен. Първо се въвежда номерът на получателя или се избира от указателя, след това започвате да пишете самото съобщение. Редакторът брои символите от началото и ви уведомява на колко съобщения се разделя целия sms. Настройката за уведомяване при получаване може да е централна или индивидуална за всеки SMS. Редакторът също предлага 9 готови примера за отговор. Що се отнася до MMS, видно е, че Microsoft не е прекия създател. Използва друг тип графика, както и различно по стил меню за избор на снимка или видео. Редакторът на MMS в Qtek 8310 работи по начин, подобен на този при другите телефони и затова не налага по-нататъшен коментар.

Email: три в едно
Работата с имейли при Windows Mobile 5.0 може да се раздели на три части. Първата покрива автоматичната синхронизация на имейлите и други данни (контакти, календар) с Microsoft Exchange сървъра чрез GPRS/EDGE/Wi-Fi. Този метод е най-удобния от всички.
Втората опция включва синхронизация на имейлите с Outlook, използвайки ActiveSync. Стандартната синхронизация включва само директорията с входящи имейли , но можете да избирате конкретни под-директории (опция, достъпна директно от смартфона). Всички директории, включително изпратени и изтрити съобщения, могат също да се синхронизират. Трябва просто да се избере броят отминали дни, максималната големина на имейла, който ще се синхронизира и, ако е необходимо, прикрепените файлове. Ако съобщението е по-голямо, само част от него ще бъде прехвърлена в телефона. Позволен е също download на цял по-голям документ, включително и прикрепените файлове, но това изисква отделна настройка. Новите съобщения, подготвени в този имейл профил, се изпращат по време на последващата синхронизацията през ActiveSync. В същото време, всички съобщения, изтрити от телефона, се изтриват също и от сървъра.
Последната налична опция е download на имейли, запаметени на отдалечени сървъри чрез POP3/IMPA4 протоколи. Windows Mobile поддържа SSL, както и потвърждаване на изходящия мейл сървър. Да повторим: може да избирате дали всички имейли или само тези, от последните няколко дена (3, 5, 7, 30 дена) да бъдат свалени, както и каква да бъде тяхната максимална големина (само заглавието, цялото съобщение, първите 500, 1000, 5000 байта и т.н.). Имейлите могат да бъдат сваляни както ръчно, така и при редовна проверка на пощенската кутия. Например веднъж на 15 мин, половин час, един час, 6 часа или веднъж дневно.

Прегледа на съобщенията показва името на изпращача и заглавието на съобщението. Часът и датата могат да бъдат зададени допълнително. Повече детайли и самият текст се показват след като съобщението е вече отворено. Можете да отговорите на подателя или на всички адресирани, както и да препратите съобщението.

Qtek 8310 и Мрежата
Вграденият Pocket Internet Explorer е добър. Използва относително малък размер шрифт и поради тази причина може да побере доста информация, благодарение също и на високата резолюция на екрана. Qtek 8310 също така предлага full-screen режим. Има 5 шрифта, измежду които да се избира. Благодарение на ClearType-технологията, буквите са по-ясни и четливи.
Internet Explorer отваря страници в три различни режима. Column-режимът наглася цялата информация хоризонтално, така че не е необходимо да се мести страницата наляво или надясно. Desktop-режимът работи точно по обратния начин: съдържанието на страницата е разпределено по начин, подобен на този на екрана на компютъра. Последният режим се нарича "Home" и наглася страницата в положение, междинно на първите два режима.

Браузърът е сравнително бърз като скоростта зависи от големината и структурата на страницата, която се отваря. Ако искате да го ускорите, деактивирайте картинките/снимките. Това няма да е необходимо, ако връзката е през Wi-Fi. Експлорърът успява да се справи с Favourites, които в последствие се синхронизират с компютъра. Той също така пази списък с всички разглеждани страници. Едновременна работа с няколко прозореца все още е невъзможна.

Органайзерът: никакви промени
Алармата при Windows Mobile 5.0 отново е скрита надълбоко в менюто. Намира се на второ ниво в Settings и не позволява назначаването на специален бутон "shortcut". Аларменият часовник е прост. Позволява само еднократна настройка и след това да бъде активиран/деактивиран. Алармата се включва всеки ден. Внимание: тя не се включва, когато телефонът е изключен. Очевидно тази ситуация налага употребата на по-усъвършенствано приложение.

Алармата: много елементарна и скрита навътре в менюто

Календарът изглежда доста опростен на пръв поглед. Не очаквайте някой графичен титан. Изгледът на календара е традиционен. Показването на месеца е на практика безполезно. Що се отнася до показването на седмицата, не помага с нищо, освен осигуряването на бърза ориентация. Най-полезна явно е дневната програма, където всички събития са показани във вертикален списък, придружен с име, време и място (стига последните да са били въведени). Повече подробности като текстови бележки например, се появяват след като кликнете върху събитието. Измежду опциите за редактиране са и следните възможности: заглавие, дата и час на започване и завършване, всекидневни събития, място, аларма, повтаряне, статут (извън офиса, например), защита и текстова бележка.

Тask manager-ът е дори по-опростен. Той позволява само да вмъквате бележка и след това да я отметнете, след като е била изпълнена. Няма допълнителни условия или аларми за настройка. Всички подробности за задачите се прехвърлят предимно чрез синхронизация. Още веднъж да припомним: веднъж прехвърлени в Qtek 8310, те не могат да се редактират допълнително.

Windows Mobile предлага само опростен диктофон, който не е подходящ за сериозна работа. Когато се прослушват гласови бележки, звукът не може да бъде спиран или превъртан напред. Добрата новина е, че гласовите бележки могат да бъдат използвани за тонове на звънене.

Камера и мултимедия: лоши резултати
Качеството на снимките, правени с Qtek 8310 са с много ниско качество, въпреки че камерата е с резолюция 1280 х 1024 пиксела. За мен Qtek 8310 е един от телефоните с най-лоша мегапикселова камера, правени някога. Всички снимки, които прави - от обичайните до пейзажи и макроснимки са с изключително ниско качество. Все пак трябва да кажа, че снимките изглеждат доста добре на екрана. Качеството на видео-записа е средно. Максималният възможен формат е 176 х 144 пиксела.
Снимките и видеоклиповете могат да се гледат с приложение, наречено "Pictures and videos". Превюто на снимките и клиповете е в матрица 3 х 3. снимките могат да бъдат допълнително обработвани с помощта на редактора: могат да бъдат изрязвани, завъртани или да се приложи "auto enhancement".
Среда на работа на камерата * снапшот на галерията * слайдшоу
От друга страна, музикалните възможности на Qtek 8310 са значително по-добри. Няма радио, но mp3-плеърът, който се предлага с Windows Media OS е достатъчно добър. Телефонът се предлага с обикновени plug-in слушалки. Жакът е 2.5 мм и е типичен четириполюсен. От една страна, това решение е удобно, защото работи с плъзгача за регулиране на звука, който се намира на слушалките и позволява също те да бъдат използвани като хендс-фрий устройство. От друга страна, това изключва възможността да се включват друг вид слушалки. Звукът от оригиналните слушалки е доста лош. Както се очаква, липсват ниските честоти а на високите е било наблегнато прекалено много.

qtek_8310_004.jpg


Слушалки
Windows Media също позволява гледане при стрийминг на видео.
Broadcasted TV програма и full screen вариант
Office: нищо от Microsoft
Противно на Windows Mobile версията за PDA, Windows Mobile OS за смартфони няма приложение, на което да се разглеждат office документи (да не говорим за редактиране). Вместо това Qtek 8310 е оборудван с комплект приложения, наречен ClearVue, предоставен на CD.
Четири приложения ClearVue в менюто
ClearVue документ: отваря документи, създадени на Microsoft Word. За съжаление, този браузър е направен така, че да показва страници на малкия екран в техния оригинален вид, което прави употребата на джойстика задължителна. Възможността за разглеждането на документите като текст щеше да бъде доста по-практична.
Зареждането отнема време * различни прегледи на един и същ документ
ClearVue Worksheet: удобно приложение за работа с таблици на Microsoft Excel. Недостатъкът му идва от липсата на full-screen режим, тъй като хоризонталните и вертикални указатели отнемат доста от мястото.
ClearVue PDF: предназначен е за отваряне на PDF файлове, но не го прави.
ClearVue PPT: тази програма отваря презентации на PowerPoint.
ClearVue браузърите не са съвссем надеждни, тъй като не успяват да отворят всичко. Например, не отварят документи в PDF формат. Нека се надяваме, че скоро Microsoft ще въведат в смартфоните техен браузър.
Допълнително По-надолу ви предлагам списък от приложения от главното меню, които не са били споменати до момента.
Игри: знаем за Solitaire и Bubble Breaker от по-стари устройства с Windows Mobile. Всъщност, аз очаквах Microsoft да представят тяхната платформа чрез по-напредничави заглавия.
Калкулатор: все още примитивен и не много удобен за потребителя. Тук производителят също е можел да приложи някои иновации.
Midlet Manager: Qtek 8310 поддържа Java и е с висока производителност поради бързия си процесор. В това приложение ще намерите списък с всички инсталирани midlets.
Pocket MSN: това е покет-версията на MSN приложението за PC, което позволява IM през MSN.
File Manager: не се нуждае от коментар, с изключение на един детайл - това приложение е 'по-умно' от приложенията, които обикновено се инсталират в смартфоните.
Task Manager: Windows Mobile затваря приложения, когато е необходима повече памет от наличната в момента. Task Manager-ът помага да се премине от едно приложение на друго и затваря приложения поотделно и наведнъж.
SIM Toolkit: иконата е наречена на SIM картата, която поставяме в телефона. Точките в списъка са нетрадиционно подредени в две колони
Чудесно качество за добра цена
Всъщност до момента не съм виждал телефон, който да няма никакви дефекти и недостатъци. В този смисъл, Qtek 8310 не прави изключение от правилото. Отличава се с много недостатъци, от които да се оплакваме, както и приложения, които е можело да бъдат обмислени по по-подходящ начин. В крайна сметка, ако сумираме всички предимства и недостатъци, се оказва, че (поне на хартия) Qtek 8310, по своята същност - не-марков продукт, в момента е най-добрия телефон на пазара.
Разбира се, всеки има различни очаквания, така че не приемайте моята оценка като най-добър телефон без да влагате смисъл. Има хора, които не харесват смартфони, както и такива, които не се чувстват удобно, използвайки суровата Windows Mobile среда. Освен това, има потребители, които предпочитат да се присъединят към голямото Symbian S60 общество. При всички положения, ако търсите телефон от висок клас и възнамерявате да работите с него, Qtek 8310 би трябвало да е в списъка ви. Друг факт в подкрепа на този телефон е неговата цена от около 410 евро.
Съдържание на комплекта
- телефон
- батерия
- зарядно устройство
- USB кабел
- слушалки (handsfree)
- 2 x CD
- документация
прочети цялото ревю: All4smartphone.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4355