SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

GSM-Review / Nokia

17 Септември 06, 15:04 / Автор: CELERATOR
Ревю на GSM комуникатора O2 XDA Atom


Това ревю пристигна до Вас, с любезното съдействие на All4smartphone

Стандартен комплект
- комуникатор
- зарядно
- Допълнителен стилус
- Стерео слушалки (жични)
- USB - кабел за синхронизация
- CD със софтуер
- Ръководство

Комуникаторът XDA Atom от Оператора О2 е произведен от Тайванската компания Quanta Computer. С времето този модел ще се появи и под други търговски наименования (името ще е различно и дизайнът ще е леко променен). Успехът на лидера на пазара на Windows Mobile устройства - НТС - не оставя на мира останалите производители, особено Тайванските OEM/ODM производители, които са нетърпеливи да спечелят малко пари от нарастващия пазар (приходите само на НТС за 2005 се удвоиха до 2.3 милиарда долара). Производителите на Windows Mobile устройства ще надхвърлят 18 през 2006.
Един от новите играчи на пазара е Тайванската компания Quanta Computer, известен продавач на ODM/OEM ноутбуци от Тайван. В допълнение към ноутбуците, компанията от доста време е участвала в производството на телефони за Philips, Nec, Toshiba, така че нe бихме могли да ги наречем 'новаци'.

Ако компанията реши да развива производство на Windows Mobile комуникатори или смартфони, първо ще се наложи да намери компания, която да продава под нейното търговско наименование. И така, Quanta намери такава компания, която се оказа международния оператор О2. Последните не само повярваха в успеха на модела, но също предприеха някои необичайни ранни стъпки. Пуснаха сайт www.seemightyatom.com, който да промотира модела. Там можете да видите спецификациите му, да играете Atom Game, да изпратите Коледна картичка. В играта трябва да разрушите хаотично движещи се молекули и да избягвате сблъсък със свободни електрони. Играта е доста интересна, а най-добрият играч печели комуникатор (състезанието е вече приключило). Очевидно, сайтът е бил създаден за промоцията на Atom в началото на продажбите, защото Коледа вече отмина (картичките на сайта са предимно коледни), а и няма вече награди.

 

pic01.jpg

Създателите на модела са се стремили да направят подобрена версия на HTC Magician, който се превърна в определящ фактор за индустрията. Моделът трябваше да има по-малки размери и повече функции, включително и уникални такива. Привидно компанията успя да направи това, но на първо място НТС от това време насам напреднаха доста по отношение на HTC Magician и второ, Quanta не можаха да избегнат 'подводните рифове', невидими на пръв поглед. На хартия потенциалът на модела е впечатляващ и той изглежда внушително, един от най-добрите. Нека проверим дали е така.

Моделът е издържан само в един цвят - модерно черно. Пластмасата е лъскава като при Motorola MPx200. Пръстите се отпечатват лесно, но отпечатъците не са толкова забележими. Отстрани има жлеб от грапава пластмаса, така че устройството ляга удобно в ръката и не се изплъзва. Качеството на сглобката е високо. Не бихме могли да я наречем монолитна (пластмасата поддава на места, където се натисне), нито бихме могли да се оплачем от нея. Дизайнът има нещо общо с HTC Magician, като влиянието на последния е очевидно - положението на клавишите и пропорциите съвпадат.

  

pic13.jpg

 

pic14.jpg

Размерите и теглото са отделна тема за дискусия. Комуникаторът е най-малкия за момента по ширина, височина и тегло след аналозите му (не включваме Samsung i750, заради различния му форм-фактор). Ако сравним O2 XDA Atom с HTC Magician, ще видим, че неговата височина е значително по-малка, но въпреки това другите размери са видимо същите. Комуникаторът е доста по-малък в сравнение с E-Ten M600. Той се отличава с най-ниското тегло в класа си - 140 г. Нека го сравним с директните му съперници:
- O2 XDA Atom: 102x58x18.5 мм, 140 гр.
- HTC Prophet: 108.8х59.3х18.4 мм, 148 гр.
- E-Ten M600: 111.7 x 60.7 x 22 мм, 165 гр.

 

pic02.jpg

 

Устройството може безпроблемно да се носи в джоба на фланелка или яке, без да се усеща тежестта му. Ако обръщате внимание на размерите и теглото, тогава XDA Atom би трябвало да спре вниманието ви. Нека сега поговорим за контролните елементи. Както казахме по рано, те са подобни на HTC Magician.

 

 

pic03.jpg

Големите бутони "End" и "Talk" са разположени под екрана, където се предполага, че трябва да бъдат софт-бутоните, но тях ги няма, което е недостатък (използвайки вътрешните настройки, могат да се назначават такива действия на зелената и червената слушалка). Отсъствието на софт и "ОК" бутони влияе на ергономичността по време на работа с Windows Mobile 5.0, при който софт-бутоните могат да намалят употребата на стилуса и сензорния екран. Нищо чудно - компанията е създала устройството, гледайки HTC Magician, а не HTC Prophet (със софт и 'ок' бутони). На корпуса има два допълнителни бутона - 'старт меню' и такъв за стартиране на O2 Media Plus. Видът на клавиатурата намеква за мултимедийна ориентация (управление на звука, 'rewind"). Клавиатурата е здрава и средно-удобна за игри. Все пак, не липсата на джойстик, а тази на бутони, ограничава възможностите за играене на игри. Трябва да е ясно, че рядко потребител би купил устройство от подобен клас заради игрите. 

pic05.jpg

Имам да добавя и няколко думи за стерео говорителите. Решетките им са разположени отстрани на бутоните на предния панел. Когато устройството е изключено, изглежда невъзможно да се получи стерео от тях, но ако доближите Atom на около 20-40 см до лицето си, ще можете да различите стерео сигнала. На практика няма голяма полза от това, но все пак стерео звукът не е просто маркетингов трик.
Над екрана ще намерите слушалката и LED индикатор. Отляво се намират бутоните за регулиране силата на звука. Те са сравнително твърди и няма голяма вероятност да ги натиснете по погрешка. Отдясно се намира инфрачервения порт, бутон за запис на гласови съобщения и такъв за камерата.

 

pic06.jpg

Отгоре са разположени бутонът за включване/изключване, слотът за miniSD карти и отвора за стилуса. За момента максималната големина на miniSD картите е 2 GB като постепенно производителите преминават към този стандарт от SD/MMC. Стилусът се отличава със средна големина и ергономия. На задния панел са обектива на камерата, отделението за батерията и релефно лого на оператора.
Долната част е копирала идеята на HTC - аудио жак (2.5 мм), софт ресет бутон, miniUSB жак за синхронизация с компютър / зареждане и микрофон.

 

pic04.jpg

Екранът
XDA Atom има 2.7-инчов екран при стандартен 2.8". въпреки това разликата не се забелязва, ако не поставите двете устройства едно до друго. Матрицата поддържа 262 хил. цвята, но на практика се сблъскваме с ограничението на операционната система (65 хил. цвята). Зрителният ъгъл също е много добър, представянето на цветовете е от високо качество, екранът се вижда добре при пряка слънчева светлина - текстът може да се чете безпроблемно, единствено картината избледнява леко.

 

pic10.jpg

Когато подсветката е изключена, екранът поддържа слаба светлина, която осигурява удобно за четене и работа ниво на осветеност. В резюме можем да кажем, че имаме висококачествен LCD екран, малко по-добър, сравнен с аналозите си. Има един единствен недостатък - доста твърд е, така че се налага да се прилага допълнително усилие със стилуса.

  

pic11.jpg

 

pic13.jpg

pic12.jpg

Живот на батерията
Капацитетът от 1530 mAh на литиево-йонната батерия ни караше да възлагаме надежди преди теста, тъй като е по-голям, сравнен с този, на конкурентните модели. За съжаление резултатите не оправдаха очакванията - животът на батерията на XDA Atom се оказа по-кратък дори от този на конкурентите му, с по-малък капацитет на батериите. По-надолу можете да видите сравнителна таблица с нашите стандартни тестове. Резултатите са разочароващи.

  

battery.png

 

pic07.jpg

В реални условия комуникаторът работи 1-3 дена. При максимално натоварване (до 40 мин разговори на ден, 10 SMS, 2 часа слушане на MP3 и радио, 1.5 часа сърфиране в интернет и работа с органайзера) XDA Atom издържа 1 ден. Ако говорите по 5-10 мин на ден, издържа до 3 дена. Батерията в реални условия е сравнима с тази на конкурентните модели.

 

pic08.jpg

FM-радио

 

scr001.jpgscr002.jpg

За първи път срещаме вградено FM-радио в Pocket PC. Нивото на приемане на сигнала не е така добро, както на стационарните радио-приемници, но е по-високо от средното. Бихме могли да го сравним с това на Nokia. Все пак софтуерът по някакъв начин влияе на доброто впечатление тъй като не позволява ръчна настройка на каналите само чрез нагласяне на честотата. Паметта побира до 20 станции (за някои страни те са предварително настроени). Когато стартирате автоматичното сканиране, мястото не е достатъчно за всички станции. Възможно е да записвате от радиото (WAV) като избирате мястото, където да се записва. Тук ще дадем няколко примера за откъси (конвертирани на компютър от WAV към MP3), записани в зони със средна сила на сигнала.
Радиото се чува стерео и не работи без слушалките,тъй като кабелът се използва за антена. Вградено радио от HTC ще срещнем доста по-късно в HTC Muse.
Ще отбележа, че на пазара има FM-радио апарати, работещи в SDIO формат, но те не са много популярни (висока цена, нуждаят се от техни специфични жакове за спушалки)

Интерфейс
Предлага се максималният набор от интерфейси, както при HTC. Инфрачервеният порт (IrDA SIR) се намира отстрани и не може да се използва за дистанционно управление на домашна техника. Използва се само за трансфер на данни и като връзка за външен модем. MiniUSB входът може да използвате за синхронизация с компютър, зареждане през USB и външен модем. Комуникаторът не можа да се свърже без драйвери, подобно на USB-устройство.
Wi-Fi комуникацията (IEEE802.11b) протича безпроблемно и стабилно, свързва се бързо и работи добре дори и при слаб сигнал. В настройките има опция за превключване към режим 'пестене на батерията'.
Bluetooth, версия 1.2 с вградени драйвери на Microsoft, поддържа само стандартните профили (работа с Bluetooth-слушалка, трансфер на контакти, срещи, задачи, файлове и работа като модем). Съществува стандартният проблем с драйверите на Microsoft - не е възможно изпращането на файлове от комуникатора към компютър. Бих подчертал поддръжката на A2DP -профил - поддръжка на стерео звук през блутут.
GPRS/ EDGE комуникацията също работи безпроблемно. Там, където е достъпна EDGE, на екрана знакът "G" се заменя от "E". Въпреки това не се забелязва голяма разлика в скоростта.
Всички безжични интерфейси могат да работят едновременно. Блутутът поддържа няколко връзки едновременно. Като лек недостатък може да се отчете фактът, че не е предвидено бързо управление на безжичните модули от старт-менюто. Налага се да влезете първо в менюто (обикновено Wi-Fi и Bluetooth иконите се намират в долния ъгъл на "Today"-екрана.

Комплект
Има два варианта - обикновен и разширен. Обикновеният комплект съдържа необходимите неща плюс допълнителен стилус. Разширеният комплект съдържа още блутут слушалка Jabra 250v и силиконов калъф. Няма дескстенд сред аксесоарите (подобно на HTC Magician) - възможност за изява на производителите на различни аксесоари.

Камера
Камерата на XDA Atom е много бавна дори с най-новия ROM update. 9 секунди са необходими за стартиране и 8 секунди за запаметяване на снимката. При всички положения, това е прекалено много. Бавната камера е основния недостатък.

 

scr028.jpg

scr029.jpg

scr030.jpg

O2 XDA Atom може да прави снимки при максимална резолюция 1600х1200 пиксела. Поддържа също и резолюции 1024х768, 640х480, 320х240, 176х144. Интерфейсът на камерата, включително и настройките и дизайна, копира продуктите на HTC в много аспекти, така че няма да се впускаме в детайли.
Въпреки че светкавицата (фенерчето) е доста силна и осветява на разстояние от няколко метра, това не помага много. Трудно ще различите нещо от снимка, правена на тъмно. Що се отнася до качеството на снимките, то е по-високо от това, на HTC Magician, но по-ниско от на HTC Prophet.

  

low_00.jpg low_01.jpg

low_02.jpglow_03.jpg

Видеото е с максимална резолюция 320х240 пиксела и е с ниско качество.
Пример за видеоклип (mp4, 147 Kb)

Производителност и спецификации
Устройството има 64 MB RAM, от които налични са 50.39 MB. При последния ъпдейт са настъпили някои сериозни изменения с ROM паметта. Сега вече няма отделен flash-disk, а обща памет, която да съдържа данни до 43.28 MB (по-рано сравнително по-малкия размер на паметта създаваше проблеми, които вече са решение).
Ставаме свидетели на нещо интересно, случващо се с WM 5.0 комуникаторите - те използват процесори от различни производители, докато по-рано Intel процесорите преобладаваха. HTC Prophet - Texas Instruments, E-Ten M600 - Samsung, модели от Kinpo - Freescale (WM 5.0 този още не е обявен). Що се отнася до XDA Atom, той е оборудван с 416-мегахерцов процесор XScale PXA 27. Когато устройството се появи, скоростта му беше разочароваща - комуникаторът 'забиваше' от време на време. Новият ъпдейт частично е решил този проблем.
За да тестваме производителността, ние използвахме SPB Benchmark и избрахме резултати на подобни модели.

 

spbcpu.jpg

При теста на процесора, Atom показа средни резултати

 

 

spbfilesys.jpg

Индексът на файловата система показва скоростта (четене/запис/преместване), ниските резултати при Windows Mobile 5.0 са причината за преструктурирането на паметта. XDA Atom е по-назад от HTC Prophet заради стария тип флаш-памет.

 

spbas.jpg

Скоростта на синхронизация е на завидно ниво.
Интегрирания SPB Benchmark индекс показва общата скорост на устройството. Не сме го пускали, защото той няма възможността да показва адекватно производителността на комуникатори с различни операционни системи.
Можете да прочетете детайлно сравнение на производителността на различните Windows Mobile 5.0 комуникатори в предстоящото ревю на E-Ten M600. Трябва само да отбележим, че проблемите с производителността са разрешени с новия ROM ъпдейт. Друг аспект в оценката ни е, че не успяхме да ускорим комуникатора, тъй като приложението XCPUScalar просто не се стартира.

Софтуер
HTC комуникаторите са формирали две важни предимства Phone Pad (виртуален аналог на дигиталната клавиатура, поддържаща Т9) и Smart Dialing (лесно търсене из указателя). За съжаление, O2 XDA Atom не може да се похвали с тези предимства, но все пак някои умели потребители са вече успяха да ги прехвърлят от продуктите на HTC.
 

 

scr026.jpg scr027.jpg

Auto Configurator - aвтоматичен конфигуратор за оператора (GPRS, MMS).  

 

scr037.jpg

ClearVue PDF - разглежда PDF-документи като запазва формата.

 

scr038.jpgscr039.jpg

 

Equalizer - 10-канален еквилайзер.

 

scr041.jpg

 

GPRS Monitor - Тази програма на SPB Software House изчислява трафика на GPRS трафика.  

 

scr042.jpg

Java - стартира J2ME-приложения.

 

 

scr045.jpg

O2 Connect - Използва се за даунлоуд на новини и ъпдейти от сайта на O2.

  

scr046.jpg scr047.jpg

scr048.jpgscr051.jpg

O2 MediaPlus - програма в бета версия, разработена за O2

  

scr054.jpg scr055.jpg

O2 SMS Plus - Дава различни възможности за работа с SMS. Можете да изпратите бизнес картичка (първоначално подобна опция не е предвидена)

   

scr056.jpg

Photo Album and Photo Editor - Както става ясно от имената, тези приложения работят със снимки.

 

scr059.jpg

Self Diagnostic - Стартира авто-диагностика на комуникатора.

 

scr061.jpg

Setup Wizard - Дава възможност да се направят повечето настройки на една място.

 

scr062.jpg

Voice Speed Dial - Това приложение от Cyberon осъществява гласов контрол. Среща се в доста комуникатори и има добра 'репутация'.

Изводи, впечатления
O2 XDA Atom няма проблеми с качеството на приемането на сигнала. Звъненето и вибрацията са със средна сила / мощност.
O2 XDA Atom е първия модел (опит) на Quanta Computer. Не бихме могли да кажем, че е провал, по-скоро обратното. Прилагайки разработките на HTC (част разработчиците на HTC отидоха да работят в Quanta), Тайванският производител е успял да създаде конкурентен продукт. Първоначално моделът имаше сериозни проблеми с обема на RAM паметта и производителността, но в последствие това бе коригирано.

 

pic09.jpg

Комуникаторът има някои уникални особености: FM-радио, стерео говорители, минимални размери и тегло. Има само един сериозен недостатък - живота на батерията.
Комуникаторът ще се предлага от декември 2005 в Азиатския регион. Извън него цената ще варира между US$850 - US$1200. като се има предвид тази цена, едва ли можем да очакваме моделът да стане много популярен. Потребителската група, в която се е 'прицелил' производителят, са хора, които биха избрали този модел заради уникалните му характеристики и не се интересуват толкова от цената.

Подробни технически характеристики на модела

Всички модели на компанията

Цялото ревю ТУК


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3173