SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

GSM-Review / Nokia

17 Септември 06, 15:03 / Автор: CELERATOR
Qtek 9000 vs Nokia 9500 - общувайте без граници


Това ревю стигна до вас с любезното съдействие на All4smartphone

От HTC знаят какво искат и го постигат със завиден размах. През август 2005 година станахме свидетели на представянето на устройство, наподобяващо ултракомпактен ноутбук - Qtek 9000, който е от класа на комуникаторите. Характерното за 9000 е че ако някой ви попита нещо за него, винаги може да отговаряте с "да", защото е почти невъзможно да намерите функция или характеристика, която да не е налична в него. Всичките му преимущества обаче се заплащат на скъпа цена - неговите размери - повечето потребители трудно приемат параметрите му от 131 x 79 x 21 мм и тежина от 285 гр. Не е за пренебрегване и другата "цена" - тази в магазина - когато въпреки неприятните му размери, пожелаете да си купите Qtek 9000. Комуникаторът може да бъде намерен на цени от 1700-1800 лв.

В настоящото ревю ще давам паралелно сравняване на работата при Qtek 9000 с тази на Nokia 9500, като акцента ще падне на 9000. Съпоставянето на двата комуникатора е важно, за да се разграничат двете основни посоки, които са поели Nokia и HTC при разработването и таргетирането на комуникаторите си и търсенето на пазарна ниша в мобилните комуникации.

qtek_9000_30_tn.jpg qtek_9000_39_tn.jpgqtek_9000_32_tn.jpgqtek_9000_41_tn.jpg

Напълно оправдавам параметрите на 9000, предвид големия екран и удобна qwerty клавиатура. Както се досещате, до момента не се е появил онзи телефон с голям екран и същевременно суперкомпактни размери, които да ви задоволят напълно, а и това няма да стане, поради физическите размери на екраните. В това отношение трябва да се направи качествена стъпка на пред - пускането на телефони, проектиращи образите на триизмерна холограма пред вас.
Сега нека се фокусираме над комуникаторите, като обект на дискусия. Приемаме фактите, че вие сте човек, с динамична професия и се нуждаете от добър комуникатор, за да потдържате непрекъсната кореспонденция в движение или просто сте ценител на телефони, в които са налични повечето от функциите, характерни за десктоп машината ви; готови сте да се разделите със значителна сума, за да притежавате добър комуникатор; имате желание да носите с вас олекотена тула четворка ;).

От тук нататък, поне според моите виждания и разбирания, смислените оферти в рамките на Европейския пазар се ограничават до две устройства - Qtek 9000 и Nokia 9500. Двете машини, независимо че принадлежат към един клас - този на комуникаторите - имат различна "тежест". Най-общо може да ги определим по следния начин:
- Qtek 9000 - удобен и мощен мултимедиен продукт с допълнителна фунция телефон
- Nokia 9500 - продукт с подчертан афинитет към бизнес апликациите и функции, същевременно запазващ лекотата при използването му като телефон

Преди да продължа с подбробното анализиране на устройствата, искам да направя обобщение за предимствата и недостатъците на двата комуникатора.
Qtek 9000 Предимства: - ярък сензорен vga екран
- светеща qwerty клавиатура
- завъртащ се екран
- стерео високоговорители
- сносна 2MP камера и vga камера за разговори
- външни хардуерни бутони за приемане/отхвърляне на разговор
- бърз процесор
- стандартни протоколи - miniUSB и 3.5 мм изход за жак
- външен слот за карта
- видео телефония

Недостатъци:
- ниска резолюция на големия vga екран
- няма външни бутони за набиране на телефонен номер
- масивен и тежък корпус, невъзможност за носене на кръста
- липса на софт бутони при отворен и обърнат екран
- по-трудно натискане на бутоните от клавиатурата

Nokia 9500
Предимства:
- стандартен gsm преден панел (при затворена позиция)
- издължени бутони от qwerty клавиатура с леко натискане
- интуитивен интерфейс с множество шорткъти и MENU
- бутон, заместващ мишката при компютрите
- 4 soft бутона от дясно на екрана
- 7 бутона за основните фунции + 1 за лична настройка
- приличен екран с добра видимост
- удобен издължен корпус и възможност за носене на кръст
- перфектен високоговорител и слушалка

Недостатъци:
- нестандартен екран, който не е сензорен
- липса на вибрация
- проблемни панти, свързващи панелите
- относително слаба батерия
- OS - малко софтуер, разработен за нея
- нестандартни портове
- безсмислена и слаба камера
- слот за флаш памет, разположен под задния капак
- слаб процесор
- липса на видео телефония

Когато за първи път видите Qtek 9000, не оставате с усещане че държите устройство за провеждане на разговори - всичко в него "говори" за ултракомпактен ноутбуук (с ограничена функционалност, разбира се). Горната част на панела в затворено състояние има приятен закръглен вид. Корпусът като цяло е разрешен в черен матов цвят и е много трудно да оставите отпечатъци по него - това е доста практично, предвид интензивната работа с 9000. На горната част на капака има сребриста плоскост, която заема почти цялата част от панела. Около нея има само един сантиметър от черния матов корпус. Така оставате с впечатление за по-компактен размер на машинката. За съжеление няма какъвто и да е външен екран, което щеше да е страхотно. На него можеше да се изобразява кратка информация за приети обаждания, смс-и и т.н., точно както е при Nokia 9500, където освен качествения екран, има и стандартно разположени хардуерни бутони за въвеждане на номера и писане на sms-и, както и друга информация. Предполагаме че наследника на 9000 ще разполага с подобно огранизиран лицев панел и така ще може спокойно да бъде окачествен като най-добрия комуникатор за Европейския и Щатския пазар.

qtek_9000__0_tn.jpgqtek_9000__4_tn.jpg

  Капакът не е активен, тоест при входящо повикване няма да може с отварянето на капака да активирате приемането на разговор. Ако пропуснете разговор, на лицевия панел от дясно горе ще видите диод, премигващ в червено, по който може да се ориентирате за пропуснатия разговор, в слушай че панела не е обърнат с екрана на горе. От лявата страна в горната част на лицевия панел, е другият диод, който сигнализира за включен блутут или wi-fi. И двата диода са добре видими при различни положения на корпуса и може лесно да се ориентирате за пропуснати разговори, включен блутут, wi-fi и т.н.

Преди да отворим лицевия панел, поглеждаме към предната странична част, където е разположена почти цялата артилерия от бутони. От ляво на дясно са както следва: ляв високоговорител, бутон за камера, бутон за гласово набиране, инфрачервен порт, светлина, аудио контролер и десен високоговорител.
От лявата странична част се намира power бутона и слота за SD/MMC карти. От дясната странична част няма никакъв бутон. Типично разположени като при лаптопите и при 9000 слотовете за комуникация се намират от зад - miniUSB порт и 3.5 мм жак, като можеду тях e и reset бутона. В другия край се намира слота за стилуса, който лежи много удобно в ръката, но затова по-късно ще говорим. Над портовете и леко в страни се намират удобно позиционираните бутони за отхвърляне и приемане на разговор. Когато завъртите екрана на обратно, тези бутони удобно попадат на показалеца и средния пръст и така лесно избирате номер, в случай че вие искате да се обадите на някого.

 
qtek_9000__5_tn.jpgqtek_9000_22_tn.jpg

След като разгърнете горния панел, виждате една прекрасна и удобна qwerty клавиатура, която освен всичко е и осветена, за разлика от тази на 9500, при която самите букви отразяват светлината, получена от екрана и така частично от Nokia са решили проблема с осветяването. При 9000, малко над бутона за приемане на разговор (зелена слушалка) се намира фотосензора, който "не разрешава" на клавиатурата да свети при наличие на достатъчна светлина и така щади батерията. Ако вие желаете клавиатурата да бъде осветена през цялото време, може да промените това от настройките. Най-интересното е че клавиатурата е осветена в ярко червено. Това създава леки проблеми, т.н. специалните символи са в червено, както и FN (бутона за активиране на специалните символи). Ако не познавате добре тази специфика може да се объркате при вписване на някои от тези символи, когато наличната светлина е малко и се налага да разчитате на тази от клавиатурата.

 
qtek_9000_31_tn.jpgqtek_9000__6_tn.jpg

Най-отгоре се намира един ред с функционални бутони, както следва (от ляво на дясно): зелена слушалка, софт бутон, контакти, видео разговор, втори софт бутон и червена слушалка. На втория ред са цифрите и символите, нищо различно дотук. По останалата клавиатура всичко е идентично спрямо стандартната компютърна клавиатура. Единствено, най-долният ред има бутон FN, мейл бутон, бутон за интернет браузера и от дясно под "enter" се намира бутона "OK", който отговаря за затварянето на отворени приложения, вместо използването на стилус. Така с всяко приложение ще може да се справите почти токова бързо и удобно, колкото ако използвате стилуса. Разбира се, има приложения, за които работата без стилус е немислима, но това е страничен случай, и може да се приеме като специфичен софтуер.
При сравнение на клавиатурата на Qtek 9000 и Nokia 9500 не остава и следа коя е по-удобна като цяло за работа - тази на 9000. Все пак има някои нюнаси които е важно да отбележа. При 9500 предимствата са че натискането на бутоните е по-леко, самите те са леко издължени и така по трудно се натиска по повече от един бутон, има горен ред с изведени предварително зададени програми, с основна функционалност, като телефон, контакти, messaging, документи, календар и т.н. Удобна за работа е мишката, чиято роля се изпълява от кръгъл джог с потвърждаваща функция в средата. Бутоните като цяло са по-разместени спрямо тези на 9000 (приравнени към стандартна клавиатура), освен това не се осветяват, което все пак си е неудобство. При 9500 бутоните на дължина са по-сбити от тези на 9000 и това при директно сравнение е осезателно. Все пак, когато човек привикне, всичко влиза в нормални граници и нито едно от изброените предимства или недостатъци не може да бъде решаващо при избора на покупка на 9000 или 9500, ако критерия е само клавиатурата.

Предполагам вече изгаряте от нетърпение да чуете впечатленията ми от екрана. Той е с TFT матрица с физически размери от 73х55 мм, изобразява 65К цвята (VGA резолюция) и както всички знаете е сензорен. Като цяло, екранът е с много добър колорит, дори надхвъря очакванията ми. Буквите са ясни и гладки, образите са детайлни и с добра дълбочина. Гледането на видео файлове през TCPMP плеъра е просто наслада. Екранът е достатъчно голям, за да гледате с удоволствие филми и клипове, като мощният процесор Intel XScale 520 MHz, позволява гледането на почти всеки добре рипнат филм или клип, който е за компютър, без да се налага конвертирането му специално за устройството. Дори на силна дневна светлина информацията е добре видима и четима. Звукът, който излиза от 2та стерео високоговорителя е достатръчно добър, но без излишно разточителство, особено при басите. В това отношениe държа да вметна че нокия нямат равни - днес имах удоволствоето да си поиграя с Nokia E61 и останах изумен от дълбоките баси и обемност на звученето, независимо че стереовисокоговорителите се намират един до друг.

qtek_9000_15_tn.jpg  qtek_9000_28_tn.jpg

Екранът заема почти цялата част от панела, но има и други елементи на него. От ляво на екрана се намира слушалката за провеждане на разговора, като тя предоставя добра чуваемост и предава много реално гласа на събеседника ви, без никакво изкривяване. От дясно на екрана се намира хардуерен четирипосочен навигационен бутон, отново с потвърждаваща функция по средата. Точно под него се намира и VGA камерата, която служи за провеждане на видео разговори - екстра, която не съм срещал при нито един от другите европейски комуникатори със стандартна qwerty клавиатура. Още една екстра, която се предлага от екрана е че той може да бъде заврътян на до 180 градуса и така да гледате видео или да го хлопнете с екрана на горе и да го използвате като телефон, по идентичен начин, както примерно се използва Qtek S200, който има само виртуална клавиатура. Да не говорим, че ако обяснавате нещо на човек до вас, може леко да завъртите екрана на 45 градуса, за да може събеседника ви напълно да се наслади на това, което му показвате. 

qtek_9000_11_tn.jpgqtek_9000_29_tn.jpg

По отношение на екрана е неуместно да правим каквито и да е сравнения с този на 9500. При Nokia комуникатора той е предвиден само за работа, докато при 9000 с на него може да гледате филми, да редактирате снимки, да рисувате и т.н. Резолюцията на 9500 е нестандартна и нетипична и е удобна само за преглед на документи и работа в интернет. Единствената забележка към екрана на 9000 е че резолюцията би могла да бъде и по-висока, защото големината на екрана спокойно позволява това. Примерно 800х600 щеше да отвори нови хоризонти пред потребителите на машинката. Да се надяваме че при наследника на 9000 и това ще бъде взето предвид.

Като изключим някои размествания, интерфейса си е един и същ за всички GSM PDA устройства с WM5. Ако не сте се запознали обстойно с интерфейса му, моля прочетете ревюто за Windows Mobile 2005 OS. Ако желаете може да разгледате -по-долу скрийншотите, които направихме за Вас.

 
qtek_9000_screen_18_tn.jpgqtek_9000_screen_19_tn.jpgqtek_9000_screen_20_tn.jpg
 
qtek_9000_screen_25_tn.jpgqtek_9000_screen_26_tn.jpgqtek_9000_screen_30_tn.jpg
 
qtek_9000_screen__0_tn.jpgqtek_9000_screen__2_tn.jpgqtek_9000_screen_28_tn.jpg

Задният панел е разрешен в типичен за устройствата Qtek стил: грапава пластика с малки ромбчета.Единствено около камерата има гладка пластмаса. При флашването на Qtek 9000 с нов фирмуер стана една много интересна промяна - камерата от 1.3MP, стана на 2MP. Не мога да кажа дали това е само софтуерна интерполация, или просто при стартирането на продажбите на 9000 софтуера не е бил готов за 2MP или просто е имало решение да не се пуска камера с над 1.3 MP и съответно хардуерно да се е поддържала 2MP резолюция още тогава. Това не е от особено значение, защото снимките, така или иначе са с повече от посредствено качество. Заснетите снимки са с резолюция от 1600х1280 px, но качеството на снимките може да бъде само информативно, като не си и помисляйте да снимате текст. По отношение на камерата за момента безспорен лидер си остава камерата на Qtek S200, като по отношение на безавтофокусните камери като цяло, S200 спокойно заема челни позиции. Вградената светкавица също не помага особено много.

Стилусът макар и леко къс, особено за хора с по-големи ръце, е приятен и удобен за държане и работа, масивен е и спрямо другите "клечки за зъби" (примерно на S200) е по-добър иструмент за активна работа със сензорния екран. Няма вероятност да го счупите, защото е почти три пъти по-широк от стандартните стилуси за GSM PDA. Батерията на Qtek 9000 е по-мощна, спрямо тази на 9500, но като цяло и двата комуникатора издържат по 2-3 дни, а в случай че използвате блутут слушалка (силно препоръчвам) при водене на разговори и е свързана непрекъснато с устройството, максимума за работа е 2 дни.

В заключение искам да кажа, че Qtek 9000 е най-доброто устройство в момента на пазара, което освен като мощен бизнес асистент, може да ви бъде от невероятна полза при уплътняването на свободното време с гледането на филми, слушането на музика, играенето на игри, чатенето и т.н. Единствената причина, която е попречила за масовото му разпространяване е цената - 1800 лв е сума, за която може да си купите добър лаптоп, все пак.
Другата алтернатива - Nokia 9500 - е компромисен вариант, който поне според мен, само за бизнес приложения е малко по-добър, със своя меню панел, сменящ опциите си според използваните приложения и с множество детайлно описани шорткъти. Да не забравяме и външния класически gsm панел, който за динамиката на всеки един бизнес е неуспоримо предимство и удобство за провеждане на множество разговори. Не е за пренебрегване и достъпната му цена от около 1000 лв. Освен всичко е по-лек, по-компактен, удобно ляга в една ръка и т.н.
Сами разбирате че 100%-тов еднозначен отговор ще ми е трудно да ви дам. Ще изходя от личната ми гледна точка и обективна преценка, за да разкрия какво мен ще провокира при избора между тези 2 устройства. Ако пренебрегнем финансовата перспектива, при избора си задавам следния въпрос - За какво основно използвам подобно устройствоω
Ще използвам устройството предимно за работа, комуникация, мейли и т.н. Музиката и филмчетата не ме вълнуват, защото си имам други устройства за тази цел. Освен това, ежедневието ми е свързано с много работа около компютри и интернет и определено няма да цъкам клипчетата и филмите от машинката - та на мен рядко ми остава време за подобни неща и в къщи.
Подобен анализ е важно всеки да направи сам за себе си, за да не подходи авантюристично при покупката на една такава джаджа. Безсмислено е да блокирате излишно много пари в нещо, чиито основни функции не ползвате.
От тези неща, които казах, трезво мога да заключа, че за мен подходящата покупка е Nokia 9500. Ако вашите доводи са различни и логично ви водят към покупката на 9000, то не се колебайте. Само моля ви не се увличайте по решение за покупка, продиктувано от наличието на повече функции и екстри в дадения модел, които така или иначе рядко ще използвате.

Технически характеристики на Qtek 9000

Технически характеристики на Nokia 9500

Източник: All4smartphone


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.2079