|
|
| 17 Август 06, 18:11
/ Автор: CELERATOR
|
Оформящи хранителни режими |
|
По дефиниция “оформящ хранителен режим” е такъв тип хранителен режим, който:
дава възможност на атлета, който го прилага, да увеличи локално или общо мускулна маса или да намали локално мускулната си маса
дава възможност на атлета, който го прилага, да понижи количеството на подкожната си мазнина
не променя съществено теглото или го променя в тесни граници. Това са такъв тип хранителни режими, които дават възможност на атлета да променя тегловото съотношение между мускулната и мастната тъкан в тялото си, като същевременно не променя или слабо променя теглото си.
Класификация на оформящи режими
Стратегиите при оформяне се свеждат до два основни типа:
оформяне чрез редукция на мускулна тъкан
оформяне чрез покачване на мускулна маса при едновременно намаляване на мастната тъкан
Първата стратегия се използва от професионални културисти и цели да оформи тялото им симетрично, съобразно индивидуалните им особености. Хранителният режим, при който се осъществява това, е ниско калориен режим. Няма да се спираме подробно на него. По-долу ще
разгледаме най-общо систематиката при оформящи режими, подчинени на втората стратегия.
Какво е общото в хранителните режими за оформяне и какво ги отличава като цялоω
Всички хранителни режими за оформяне от тази група позволяват “едновременно” покачване на мускулна тъкан и намаляване на количеството на подкожните мазнини. Това се постига чрез индивидуално съобразен режим, позволяващ на атлета да се възстанови с такива количества храна, достатъчни му за стабилен мускулен растеж, но недостатъчни за сериозно повишаване на количеството на подкожната мазнина. Използвайки естествените си биоритми, хранителни тактики и различни тренировъчни стратегии, и подходи, атлетът може да манипулира тялото си в известни граници, които се явяват строго индивидуални.
Какви са основните критерии за избора на хранителен режим за понижаване на теглоω
От значение за избора на хранителен режим за оформяне е цялостната специфика на предхождащите го период на покачване на тегло и периода на понижаване на тегло (не непременно в този ред). Ако това е първият режим, на който се подлага атлетът, то изборът му следва да се базира на следното:
чия школа в храненето следва атлетът - онази, толерираща въглехидратните храни в период на оформяне, слабо толерираща мазните храни или такава, толерираща мазните храни, но слабо толерираща въглехидратните храни;
какви са индивидуалните му вкусови предпочитания, съответно до коя школа е по-близо традиционният му хранителен режим (обичайно това е този, с който е бил отгледан от дете);
индивидуалният структурно-метаболитен модел на тялото му, или по-простичко казано - дали той има естествено слаб, естествено пълен или естествено мускулест тип телосложение.
Кой от всички хранителни режими да избера за себе сиω Откъде да започнаω Каква е приложимостта на режимите за работещ човекω
Спрели сме се на два ясно обособени хранителни режима, като всеки един с много се различава от другия. Съществува възможност за ротационен тип хранене, редуващ в определена последователност дни, съобразени с хранене по стратегия за понижаване на теглото и такива с дни, съобразени по система за покачване на тегло. Получава се разнообразен режим, в който ту се храним и тренираме по един модел, ту по друг. Такъв тип ротационни режими са препоръчителни за хора с дълъг стаж не само в залата, но и в кухнята с калкулатора. Следването на такъв режим изисква задълбочени познания в областта на храненето, тренировките и себепознанието (силни и слаби страни, особености и навици). Тъй като това не е обособен хранителен режим, няма да бъде подробно разглеждан.
Ето кратки характеристики на обособените от нас хранителни режими за оформяне:
Ниско въглехидратен хранителен режим. (НВД)
Хранителен режим със значителна консумация на преобладаващо белтъчни храни – месо, млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите в менюто са в ограничено количество и целят поддържане на инсулиновото ниво в кръвта относително постоянно. Набавят се предимно от пълнозърнести храни. Основното клетъчно гориво в този хранителен режим са мазнините. Консумират се богати на мазнини храни - както животински, така и растителни. Толерира се пърженето и задушаването на белтъчната храна. В една публикация от 1998г. е доказано, че по време на кратки, периодични и интензивни натоварвания мазнините също участват в добива на енергия за енергоснабдяване на тези процеси. Това доведе до формулиране на този тип хранителен режим, набеждаван за архаичен, който е изпитано меню, ползвано от древните хора, живели в ледниковата епоха. Множество атлети новатори избират този режим, заради възможността да подържат ниско ниво на подкожните мазнини, докато покачват мускулното си тегло. Режимът е подходящ за диабетици, но неподходящ за хора с наследствена склонност към атеросклероза, поради високите холестеринови нива и свободните калциеви йони в кръвта по време на физическо натоварване. Множеството хора среща трудности с адаптирането към този тип хранителен режим за покачване на тегло. Режимът изисква период на адаптация за настройване на метаболитните вериги, доставящи енергията на тялото.
Допълнителна информация за режима
Балансиран хранителен режим. (умерен режим, БР)
Това е режим с умерен прием на белтъчно преобладаващи храни – месо и млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите и мазнините се използват като източник на енергия в почти еднаква степен. Първите се набавят от пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а вторите от студено пресовани растителни и химически необработвани животински масла. Режимът изисква внимателно преценяване на съотношенията на хранителните вещества в порциона за деня, броят хранения и подредбата им според състава на порциите. За качеството на резултатите, постигнати при следването на този режим на хранене, значение има най-вече индивидуалния усет на атлета за планиране на енергоразхода, съобразно индивидуалния му биоритъм.
Владимир Недков
|
|