SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

ФИТНЕС !!! / Хранене

17 Август 06, 18:11 / Автор: CELERATOR
Оформящи хранителни режими


По дефиниция “оформящ хранителен режим” е такъв тип хранителен режим, който:

  • дава възможност на атлета, който го прилага, да увеличи локално или общо мускулна маса или да намали локално мускулната си маса
  • дава възможност на атлета, който го прилага, да понижи количеството на подкожната си мазнина
  • не променя съществено теглото или го променя в тесни граници. Това са такъв тип хранителни режими, които дават възможност на атлета да променя тегловото съотношение между мускулната и мастната тъкан в тялото си, като същевременно не променя или слабо променя теглото си.

    Класификация на оформящи режими
    Стратегиите при оформяне се свеждат до два основни типа:

  • оформяне чрез редукция на мускулна тъкан
  • оформяне чрез покачване на мускулна маса при едновременно намаляване на мастната тъкан

    Първата стратегия се използва от професионални културисти и цели да оформи тялото им симетрично, съобразно индивидуалните им особености. Хранителният режим, при който се осъществява това, е ниско калориен режим. Няма да се спираме подробно на него. По-долу ще
    разгледаме най-общо систематиката при оформящи режими, подчинени на втората стратегия.

    Какво е общото в хранителните режими за оформяне и какво ги отличава като цялоω

    Всички хранителни режими за оформяне от тази група позволяват “едновременно” покачване на мускулна тъкан и намаляване на количеството на подкожните мазнини. Това се постига чрез индивидуално съобразен режим, позволяващ на атлета да се възстанови с такива количества храна, достатъчни му за стабилен мускулен растеж, но недостатъчни за сериозно повишаване на количеството на подкожната мазнина. Използвайки естествените си биоритми, хранителни тактики и различни тренировъчни стратегии, и подходи, атлетът може да манипулира тялото си в известни граници, които се явяват строго индивидуални.

    Какви са основните критерии за избора на хранителен режим за понижаване на теглоω

    От значение за избора на хранителен режим за оформяне е цялостната специфика на предхождащите го период на покачване на тегло и периода на понижаване на тегло (не непременно в този ред). Ако това е първият режим, на който се подлага атлетът, то изборът му следва да се базира на следното:
  • чия школа в храненето следва атлетът - онази, толерираща въглехидратните храни в период на оформяне, слабо толерираща мазните храни или такава, толерираща мазните храни, но слабо толерираща въглехидратните храни;
  • какви са индивидуалните му вкусови предпочитания, съответно до коя школа е по-близо традиционният му хранителен режим (обичайно това е този, с който е бил отгледан от дете);
  • индивидуалният структурно-метаболитен модел на тялото му, или по-простичко казано - дали той има естествено слаб, естествено пълен или естествено мускулест тип телосложение.

    Кой от всички хранителни режими да избера за себе сиω Откъде да започнаω Каква е приложимостта на режимите за работещ човекω
    Спрели сме се на два ясно обособени хранителни режима, като всеки един с много се различава от другия. Съществува възможност за ротационен тип хранене, редуващ в определена последователност дни, съобразени с хранене по стратегия за понижаване на теглото и такива с дни, съобразени по система за покачване на тегло. Получава се разнообразен режим, в който ту се храним и тренираме по един модел, ту по друг. Такъв тип ротационни режими са препоръчителни за хора с дълъг стаж не само в залата, но и в кухнята с калкулатора. Следването на такъв режим изисква задълбочени познания в областта на храненето, тренировките и себепознанието (силни и слаби страни, особености и навици). Тъй като това не е обособен хранителен режим, няма да бъде подробно разглеждан.

    Ето кратки характеристики на обособените от нас хранителни режими за оформяне:

    Ниско въглехидратен хранителен режим. (НВД)
    Хранителен режим със значителна консумация на преобладаващо белтъчни храни – месо, млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите в менюто са в ограничено количество и целят поддържане на инсулиновото ниво в кръвта относително постоянно. Набавят се предимно от пълнозърнести храни. Основното клетъчно гориво в този хранителен режим са мазнините. Консумират се богати на мазнини храни - както животински, така и растителни. Толерира се пърженето и задушаването на белтъчната храна. В една публикация от 1998г. е доказано, че по време на кратки, периодични и интензивни натоварвания мазнините също участват в добива на енергия за енергоснабдяване на тези процеси. Това доведе до формулиране на този тип хранителен режим, набеждаван за архаичен, който е изпитано меню, ползвано от древните хора, живели в ледниковата епоха. Множество атлети новатори избират този режим, заради възможността да подържат ниско ниво на подкожните мазнини, докато покачват мускулното си тегло. Режимът е подходящ за диабетици, но неподходящ за хора с наследствена склонност към атеросклероза, поради високите холестеринови нива и свободните калциеви йони в кръвта по време на физическо натоварване. Множеството хора среща трудности с адаптирането към този тип хранителен режим за покачване на тегло. Режимът изисква период на адаптация за настройване на метаболитните вериги, доставящи енергията на тялото.

  • Допълнителна информация за режима

    Балансиран хранителен режим. (умерен режим, БР)
    Това е режим с умерен прием на белтъчно преобладаващи храни – месо и млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите и мазнините се използват като източник на енергия в почти еднаква степен. Първите се набавят от пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а вторите от студено пресовани растителни и химически необработвани животински масла. Режимът изисква внимателно преценяване на съотношенията на хранителните вещества в порциона за деня, броят хранения и подредбата им според състава на порциите. За качеството на резултатите, постигнати при следването на този режим на хранене, значение има най-вече индивидуалния усет на атлета за планиране на енергоразхода, съобразно индивидуалния му биоритъм.
  • Владимир Недков


  • Дир ID: 
    Парола: Забравена парола
      Нов потребител

    3.4616