SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

ФИТНЕС !!! / Хранене

17 Август 06, 18:10 / Автор: CELERATOR
Хранителни режими за покачване на тегло


Под “режим за покачване на теглото” се има предвид: “Систематизиран хранителен план, който осигурява достатъчно енергия и градивен материал за възстановяването и растежа на двигателно- активната и енергийно-запасната телесни тъкани (мускулна и мастна тъкан).” Хранителните режими за покачване на тегло осигуряват набора от всички необходими хранителни вещества и енергия за развиването на мускулната тъкан при атлетите.

Какво е общото в хранителните режими за покачване на тегло и какво ги различава помежду имω
Всички хранителни режими за покачване на тегло се обединяват в частта си, осигуряваща материала и енергията за изграждане и превъзстановяване на натоварената физически мускулна тъкан. Цели се постигане на калориен излишък. Количеството енергия, приета с храната надхвърлящо индивидуалния дневен енергоразход служи също за задържане на приетите с храната аминокиселини и попълване на енергийния резерв. (повече информация за калорийния енергоразход) Основната разлика между съществуващите режими за покачване на тегло се състои в различните процентни съотношения между консумираните количества белтъци, мазнини и въглехидрати, общата енергийна стойност на изконсумираната храна, като се спазва предварително запланувания прием на енергия за деня.

Какви са основните критерии за избора на хранителен режим за покачване на теглоω
Популярност. Най-популярният режим за покачване на тегло в обществото е “най-бързият”! “Най-бързият” никога не е най-добрия”! Скоростта на покачване на тегло, макар и най-популярен критерий, често се явява причина за трудности в последващия го период на понижаване на тегло, тъй като “изгарянето” на голямото количество бързо натрупани мазнини изискват много усилия. От целия експеримент най-силно страда фигурата. Друг критерий, разграничаващ режимите е субективното усещане за "вкусно". Мнозина избират своя режим именно заради подбора на определени храни и отсъствието на други такива, намразени от предишни експерименти в областта на диетиката. Основен критерий за множеството спортисти е запазване на постигнатия процент подкожна мазнина непроменен, стремейки се към покачване на “чисто” мускулно тегло. На подходите за реализиране на този критерий са посветени повечето статии в този раздел. Здравословният критериий е онзи, около който се развихрят множеството спорове в сферата на световните организации, посветили се на превенцията и възвръщане на здравето чрез подходящо хранене. От векове има няколко големи течения във философията на храненето. Вегетарианство (разновидности) или консумация на животински храни, суровоядство или обогатяваща и улесняваща смилането на храната кулинарна обработка, разделен прием на храна по системата на д-р Хей или смесен тип хранене, “Зоната” – да или не, храненето според кръвните групи – да или не, сезонно хранене – да или не, хранене според местната флора и фауна или ротационно хранене, инстинктивно хранене – да или не. Позицията, от която са разгледани всички статии в раздела е тази на неутралния наблюдател специалист. Целта ни е сами да намерите вашия идеален хранителен режим. Можете да направите това като съчетаете онези от научно-философските течения на диетиката изложени тук, по предложените от нас смислово и научно-съобразени обединителни схеми или съставяйки си такава, която да работи при вас.

Кой от всички хранителни режими да избера, за себе сиω От къде да започнаω Каква е приложимостта на режимите за работещ човекω
Ето кратки характеристики на режимите, които ще Ви помогнат за началния избор на режим:

Високо въглехидратен хранителен режим (ВВД)
Хранителен режим, богат на храни с преобладаващ въглехидратен състав – овесени ядки, пшеница, ръж, ориз, царевица, картофи и други. Консумацията на месо и млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца покрива умерената норма белтък, от която се нуждае атлетът, следващ ВВД. Плодовете и зеленчуците са част от менюто, като мястото на първите е закуската, а на вторите - гарнитура към ястията, консумирани през останалата част от деня. Мазните храни се избягват, целта е да се поддържа нисък прием на липиди (мазнини) с храната, поради основната им роля в осигуряването на енергия за тялото. Основното клетъчно гориво при атлет, хранещ се по високо- въглехидратен режим е гликозата. В тялото тя се съхранява във форма на сложния въглехидрат гликоген в чернодробното гликогенно депо и в мускулните клетки. По време на физически усилия гликогена се изчерпва. Това довежда до характерното за този тип хранителен режим след-тренировъчно хранене, наречено “гликогенно зареждане”. С него се цели превъзстановяване на енергийния запас, което дава възможност за по-висока мускулна издръжливост в следващите тренировки. Без съмнение това е най-популярният хранителен режим за покачване на тегло в спорта.

  • Допълнителна информация за режима

    Ниско въглехидратен хранителен режим (НВД)
    Хранителен режим със значителна консумация на преобладаващо белтъчни храни – месо, млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите в менюто са в ограничено количество и целят поддържане на инсулиновото ниво в кръвта относително постоянно. Набавят се предимно от пълнозърнести храни. Основното клетъчно гориво в този хранителен режим са мазнините. Консумират се богати на мазнини храни, както животински така и растителни. Толерира се пърженето и задушаването на белтъчната храна. Преди време бе доказано процентното участие на мазнините в добива на енергия при процеси на кратки периодични и интензивни натоварвания. Това доведе до формулиране на този тип хранителен режим, набеждаван за архаично - изпитано меню, ползвано от древните хора, живели в ледниковата епоха. Множество атлети-новатори избират този режим заради възможността да поддържат ниско количеството на подкожните си мазнини докато покачват мускулното си тегло. Режимът е подходящ за диабетици, но неподходящ за хора с наследствена склонност към атеросклероза, поради високите холестеринови нива и свободните калциеви йони в кръвта по време на физическо натоварване. Множеството хора среща трудности с адаптирането към този тип хранителен режим за покачване на тегло. Режимът изисква период на адаптация за настройване на метаболитните вериги доставящи енергията на тялото.
  • Допълнителна информация за режима

    Балансиран хранителен режим (умерен режим, БР)
    Това е режим с умерен прием на белтъчно преобладаващи храни – месо и млечни изделия (извара, сирене, кашкавал, суроватка), бобови храни, ядки, риба и яйца. Въглехидратите и мазнините се използват като източник на енергия в почти еднаква степен. Първите се набавят от пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци, а вторите от студено пресовани растителни и химически не обработвани животински масла. Режимът изисква внимателно преценяване на съотношенията на хранителните вещества в порциона за деня, броя хранения и подредбата им. За качеството на резултатите, постигнати при следването на този режим на хранене, значение има най-вече индивидуалният усет на атлета за планиране на енергоразхода, съобразно индивидуалния му биоритъм.
  • Владимир Недков


  • Дир ID: 
    Парола: Забравена парола
      Нов потребител

    3.7566