SeX и още нещо...

 

 
Рейтинг: 3.00
(164)
New Site
Новини
GSM Новини АРХИВ
Symbian Software
Software-Новини
GSM-Review
ФИТНЕС !!!
За ВИШИСТИ
Снимки
SMS-Globul,Vivatel,Mtel
Картички
Видео ONLINE
Оптимизирай WINDOWS
Музика
TEX.ПАНАИР 2006
Резултатите от Световното
ЧУДЕСАТА НА СВЕТА
Links
Music Idol
Всичко за пениса
Преобразени известни личности
Връзки-Банки
Татуси
Вицове
КИНО-Премиери
SMS-шаблони
Услуги
ТЕСТОВЕ
Връзки
On-line RADIO
ТВ-програма
On-line GAMES
Помощна
Зодиак
Афтографи от звезди
Fun online clips
Winamp SKINS
Wallpapers
изпрати Картичка
Фенове на сайта
Как да получите 1000 посетители на ден?
Форум
Анкети
-=Downloads=-


Мобилни телефони за мен CELERATOR България pics Реклама

ФИТНЕС !!! / Хранене

17 Август 06, 18:03 / Автор: CELERATOR
Хранителни режими за понижаване на теглото


Под “хранителен режим за понижаване на тегло” се има предвид: “Систематизиран план на хранене с продължителност поне седмица, в който храната осигурява на тялото по-малко количество енергия, от жизнено нужната му за запазване на биологичните функции, принуждавайки телесните структури да черпят енергия от налични запасни вещества, за да поддържат живота.” Според количествените съотношения на хранителните вещества, консумирани за деня, се различават няколко основни типа хранителни режима за понижаване на тегло: Ниско въглехидратен режим, кетонен режим (кето-диета), балансиран режим, рестриктивен режим (гладуване), високо белтъчен режим.

Какво е общото в хранителните режими за понижаване на тегло и какво ги различава помежду имω
Загубата на тегло е онова, което свързва всички режими за понижаване на тегло. Тя се постига чрез калориен дефицит, т.е. състояние на недостиг на свободна енергия в тялото. Това се случва при консумация на по-малко количество храна отколкото е нужно за покриване на идивидуалния дневен енергоразход. Основните разлики между различните съществуващи хранителни режими са подходите за изпадане в състояние на калориен дефицит, както и съотношенията между хранителните вещества, осигуряващи предварително заплануваното количество енергия. (повече информация за калорийния енергоразход)

Какви са  основните критерии за избора на хранителен режим за понижаване на теглоω
Време. Най-популярният режим за понижаване на тегло в обществото е винаги “най-бързия ”! “Най-бързият” никога не е най-добрия”! Скоростта на понижаване на теглото, макар и най-популярен критерий, често се явява убиец на надежди, а именно когато килограмите се върнат скоро и в повече. От целия експеримент най-силно страда здравето. Друг критерий, разграничаващ режимите е субективното усещане за "вкусно". Мнозина избират своя режим именно заради подбора на определени храни и отсъствието на други такива, намразени от предишни експерименти в областта на диетиката. Трети основен критериий за спортистите е запазването на постигнатата мускулатура от разграждане в течение на периода на калориен дефицит -на постигането на този критерий са посветени повечето статии в този раздел. Здравословният критериий е онзи, около който се развихрят множеството спорове в сферата на световните организации, посветили се на превенцията и възвръщане на здравето чрез подходящо хранене. От векове има няколко големи течения във философията на храненето: Вегетарианство (разновидности) или консумация на животински храни, суровоядство или обогатяваща и улесняваща смилането на храната кулинарна обработка, разделен прием на храна по системата на д-р Хей или смесен тип хранене, “Зоната” – да или не, храненето според кръвните групи – да или не, сезонно хранене – да или не, хранене според местната флора и фауна или ротационно хранене, инстинктивно хранене – да или не. Позицията, от която са разгледани всички статии в раздела е тази на неутралния наблюдател специалист. Целта ни е сами да намерите вашия "идеален" хранителен режим. Можете да направите това, като съчетаете онези от научно-философските течения на диетиката изложени тук по предложените от нас смислово и научно-съобразени обединителни схеми, или съставяйки си такава, която да работи при вас.

Кой от всички хранителни режими да избера за себе сиω От къде да започнаω Каква е приложимостта на режимите за работещ човекω
Ето кратки характеристики на режимите, които ще Ви помогнат за началния избор на режим:

Ниско въглехидратен хранителен режим (НВД)
Това е режим, при който се консумират значително количество белтъчно преобладаващи храни – месо, риба, яйца, млечни продукти и ядки. Зеленчуците са добре застъпени, особено зеленолистните. За основен енергиен източник в този режим се използват мазнините. Въглехидратите присъстват в малки количества и се консумират основно за стабилизиране и поддържане на определено ниво на хормона инсулин, което позволява възстановяване на мускулните белтъчни нишки, разкъсани по време на тренировката - това ще рече около порция овесени ядки на ден. Това е режим, за който се твърди, че щади мускулите, но и че изгаря излишните мазнини, безспорно най-популярния режим за понижаване на тегло в спорта. Изисква кратък адаптационен период.

  • Допълнителна информация за режима

    Кетонен хранителен режим
    Тук белтъчните храни се консумират в значителни количества, както и мазнините. Продукт от окисляване на вторите са кетоните, откъдето идва и името на режима. Наблюдава се усилено разграждане на мастна тъкан. Въглехидратите се свеждат до нищожни количества. Избягват се храни, съдържащи въглехидрати в проценти над десет. При този режим се избягват зеленчуци, съдържащи дори минимални количества скорбяла. Всички останали видове зеленина са желателни за спазващия режима. Плодовете са табу. Наложително е в такъв хранителен режим да се правят дни с високо въглехидратни порциони, за да се повдига пиково инсулина. Целта е след инсулиновия пик, тялото да продължи все така да разгражда мастна тъкан, предпочитайки я за енергиен източник пред мускулната. Реалният ефект започва след адаптиране на телесния биоритъм към нестандартното ново меню. Добър режим за хора експериментатори с опит в провеждането на НВД.
  • Допълнителна информация за режима

    Балансиран хранителен режим (умерен режим, БР)
    При този хранителен режим се консумират умерено количество белтъци, ниски количества мазнини и умерени количества въглехидрати, набавяни от пълнозърнести храни, приемани за обед и несладки плодове, консумирани основно в ранното утро. Зеленчуците са неизменна част от всяко хранене през деня. Менюто позволява разнообразие на храни и голям избор на блюда. Това е режим, който изисква постоянство, за да бъдат постигнати добри резултати. Освен това той е и най-близък до традиционното българско битово хранене, което предполага липса на вкусов дискомфорт по време и след излизане от режима и предразполага към лесно навлизане в режима.
  • Допълнителна информация за режима

    Високо белтъчен хранителен режим (ВБР)
    Режим богат на месо, обезмаслени млечни изделия (сирене, извара), яйца, риба и други високо белтъчни храни със силно ограничен прием на храни, съдържащи мазнини и въглехидрати. На определени периоди се налагат разтоварващи дни с повишена консумация на мазнини и въглехидрати. Консумацията на салати заедно с дневния порцион високо белтъчни ястия е задължителна. Ястията се приготвят предимно чрез печене, варене и варене на пара. Зеленчуците се консумират предимно сурови. Режим, неподходящ за хора с ниско кръвно налягане, но добре влияещ на хипертоници.
  • Допълнителна информация за режима

    Рестриктивен хранителен режим (гладуване)
    Това е ограничителен режим, който е свързан с прием на богати на течности храни с ниско съдържание на мазнини, белтъци и въглехидрати. Това е неприложим за спортуващи хора хранителен режим. Силно ограниченият прием на храна за дълги периоди от време води до рязко и обратнопропорционално понижаване на теглото. Загубата на мазнини е почти равна на загубата на мускулна тъкан и тъкани, изграждащи вътрешните органи. Често неправилното провеждане на този режим води до редица усложнения, дори развиване на някои заболявания. Това, което може да изглежда като невинна диета в изключително популярно списание, може да е предпоставка за сериозни бъдещи негативни последици за здравето. Тук е мястото да бъде отбелязан моментът с бързото възвръщане на старото тегло, след прекратяване на режима. Често месец след възобновяване на “нормалното” си хранене хората напълняват повече, отколкото преди да се захванат с диетата. Диетолозите са нарекли свръхвъзстановяването на теглото със звучното и невинно име “йо-йо ефект”. Този режим задължително трябва да бъде консултиран, съставен и следен от медик - специалист по диетeтика.

    Владимир Недков


  • Дир ID: 
    Парола: Забравена парола
      Нов потребител

    3.0423