|
|
| 05 Август 06, 11:36
/ Автор: CELERATOR
|
Яйцата |
|
Яйцата - най-добре се усвояват като са сварени.
То съдържа много протеин (белтък) ,витамини и минерали, но наред със тях и значително количество холестерол (в жълтъка) ,който за щастие не може да се усвои напълно. А дори и абсорбиран голямо количество от него се използва за синтезирането на полови хормони, а овен това той е и основната съставка на клетъчната стена. Премахвайки жълтъка, вие ще отстраните всички мазнини, но губите до 40% от протеина на яйцето, витамините и минералите. А освен това се нарушава баланса на аминокиселините. Затова е необходимо на няколко белтъка да се оставя един жълтък, който ще спомогне за по доброто усвояване на полезните съставки на яйцето. Яйчния белтък е най-качествения и лесноусвояващ се протеин.
Консумирано в сурово състояние яйцето по-трудно се абсорбира. Ензима който пречи на усвояването им се разгражда при високи температури. А и не по маловажна причина е солмонелата . Според последните изследвания на 10 000 яйца едно е заразено със солмонела. Годишно в света от солмонела умират от 200 до 5000 души. Ниските и високите температури я унищожават.
Темата за яйцата ме провокира и след седмица търсене открих информация която мога да считам за достоверна (намерих я в една статия в книга "Личен лекар",което означава че трябва да има някакво научно покритие)
Ето ви цитат от статията:
Яйцата повишават нивото на холестеролаω
НЕ Е ВЯРНО.Лошата им репутация идва от факта,че в 100грама жълтък се съдържа 450мг холестерол.Това количество е по-голямо от почти всички други останали хранителни продукти.Яйцето е по-богато на холестерол дори от маслото и черния дроб.Но тази наситеност не представлява проблем за организма,защото усвоеният от храните холестерол представлява едва 20% от общия.Останалите 80% се изработват от черния дроб на основата на наситените мастни киселини и служат за отделянето на сексуалните хормони.
Яйцата НЕ влияят зле на черния дроб.Ако сутрин чувствате тежест в областта на черния дроб,това не се дължи на твърдосвареното яйце,което сте изяли,а на комбинацията му с обилно намазаната с масло филия.Самото яйце не е тежка храна,защото протеините,които съдържа,са от типа на тези в рибата и месото.
Жълтъкът е по-полезен от белтъка
Вярно.Белтъкът и жълтъкът имат различни качества.Докато протеините на белтъка са относителни прости по състав,съставени най-вече от албумин,протеините на жълтъка са комбинирани с фосфор и калций.Той включва и основните витамини,цинк и селен.Белтъкът съдържа много вода,никакви липиди и витамини от групата Б.Но именно комбинацията от жълтък и белтък прави от яйцето пълноценен хранителен продукт с необходимите протеини и аминокиселини,от които се нуждае организмът. |
|